Bjørn Lomborg:

Stigende havnivå? Da tilpasser vi oss

Del:

I boka Falsk alarm, om meningsløs ødsling med penger i et forgjeves  forsøk på å fange CO2, skriver Bjørn Lomborg om stigende havnivå. Han mener at stigende havnivå knapt er noe de som blir spurt om det, tenker på som noe problem. Fordi vi alt har gjort tiltak for å beskytte kystlinja.

Stigende havnivå får stor oppmerksomhet i mediene, og vurderes ofte som et ikke kartlagt territorium for menneskeheten. I virkeligheten har havnivået steget med omtrent 31 cm gjennom de siste 150 år. Over hele verden er det slik at når man spør noen om hva som har hendt gjennom denne tidsperioden, vil de snakke om kriger, medisinske gjennombrudd, sparte liv, og kanskje månelandingen. De vil garantert ikke fortelle oss at havnivåstigning er den store saken. Hvorfor? Fordi vi har tilpasset oss ved å beskytte kystlinjen.

Som Clintel sier: Vi har ingen klimakrise.

Nå hevder riktignok Wolfgang Streeck at tilpassing også krever så mye penger at det neppe finnes midler til det heller. Men hver krone til tilpassing er uansett nyttig, sjøl om det ikke skulle være nok. Penger til og gjennomføring av mer eller mindre redusert menneskelig CO2-utslipp er umulig. Det er uansett uunngåelig med de 96 prosentene naturlig CO2 som vi ikke kan gjøre noe med.

 

Bildet er tatt av Kobus van Leer fra Pixabay