Støre —
glemt at du er norsk statsminister,
ikke EUs og USAs stattholder?

Del:

Støre hadde i går en oppsummering for journalister av regjeringas arbeid. Det var ikke mye å skryte av. Utenom matkøen inne i statsministerboligen foran et utsøkt lønsjbord til logrende overbetalte journalister. Men Støre skrøyt likevel, for  «Alt skal bli så bra, så!» I morgon ein gong. Oppslutninga om Støre personlig og politikken hans er ikke så god. Likevel går han på med freidig mot overfor de logrende: Vi skal få det så bra til neste år! «I morgon, i morgon, men ikkje i dag».

Av Ove Bengt Berg
Redaktør Politikus

Som Rudolf Nilsen skreiv: Intet er mer som skrift i sand enn løfter om kjærlighet. Støre trøster og lover oss: Strømsubsidiene skal bli like høye til neste år som i år. Mens oligarkene, de som styrer og forsyner seg av Norges vannkraftpenger, tapper vannmagasinene for å tjene mest mulig og de lover: Strømprisene i Norge kommer aldri noen gang varig under 70 øre kilowattimen igjen. Snittet på litt under 30 øre kwt de siste ti åra før Acer-underkastelsen, er bare å glemme. Sjøl om det koster under 12 øre å produsere strømmen i Norge. Noen rike trenger mer penger.
Dette er noe annet enn det Støre sa da EU fikk kontroll over prisene på vannkrafta da Acer-avtalen blei inngått. Da la Støre på Facebook 22.03.2018 ut et innlegg (bildet):

Støres Facebook-innlegg.

«Det har vært påstått at Norge med dette setter eierskapet til energiressursene våre i spill, overdrar suverenitet til å styre dem til EU og at energiprisene vil stige. Jeg vil på det sterkeste si at Arbeiderpartiet ville aldri på vilkår gått med på en avtale som hadde slike konsekvenser».
[Utheva av Politikus].

Har prisene stigi, eller ikke? Visste ikke Ap-lederen med toppkarakterene i politisk økonomi fra et fransk eliteuniversitet at Acer baserte seg på at strømprisene skulle fastsettes på en europeisk børs, og ikke skulle vedtas politisk i Norge for norske forhold? En ikke hvilken som helst børs, men der den høyeste prisen vinner anbudet!

Støre sammen med det overveldende flertallet på Stortinget og mediene slutter opp om denne politikken. Nå har også Høyesterett slutta opp om  overføring av styring av norske vannkraftsressurser til EUs behov — hvis det skjer stykkevis. Det er ikke Norges interesser Støre og hans politiske sjikt jobber for. Det viser hans praksis. Han prioriterer EU-kommisjonens behov. De utenlandsk fastsatte prisene på vannkrafta er et avslørende eksempel. Med Acer-avtalens nødvendige høye strømpriser, fjernes konkurransefordelene for norsk kraftkrevende industri. Og dermed mange arbeidsplasser som vil bli flytta — til Kina?

Viktig å tjene USA
VG melder hver dag med støtte fra offiserer fra Forsvarets høgskole om betydelige ukrainske militære framganger i krigen mot de russiske invasjonsstyrkene. Det er få andre  i hele verden som ser disse påståtte betydelige militære framgangene. Krigen fortsetter uten framgang for noen, med et stort antall døde og skadde på begge sider. Påstanden er at uten fullstendig tilbaketrekking av russiske styrker, så vil verden bli et uutholdelig sted. Det er hele menneskehetens grunnleggende livsvilkår som står på spill om det skulle bli våpenhvile i Ukraina, framstilles det som. Derfor må det pøses på med alle de våpna som Vesten klarer å oppdrive og produsere. Mener stadig færre. Men ikke Støre. Han stepper inn for USA når USA forbereder nok en tilbaketrekking fra en krig USA ikke har vinni. Med optimisme, våpen og milliarder hyller Støre og hans flokk en stadig mindre populær president utenlands som i Ukraina. Hvorfor skal Støre gå i spissen for denne støtten som nå svinner for Ukraina og bruke betydelig mer penger per innbygger enn USA? Det er vel ikke bare for å blidgjøre Rødt og Venstre?

Av Rolf Groven. Norsk nyromantikk 1972. Drømmen om underkastelsen i EU.

EU og USA viktigere enn Norge
Støre jobber mest for utenlandske interesser, ikke for norske. Da er det mye vi ikke har råd til i Norge, særlig i helsesektoren. Oljefondet trenger vi til å innynde oss blant de store, mer enn å bruke verdiene til varig infrastruktur i Norge. Vi står med lua i handa overfor utenlandske interesser, det ligger i vår norske kultur, i vår natur. Underdanigheten som vår påtatte patriotisme forsøker å skjule. Støre trives som underdanig. Når telefonene fra Washington om norsk krigshjelp kommer, er Støre alltid en stolt underdanig.

EU og USA er så viktig for Støre at han har glemt at det er Norges interesser han skal ivareta. Sånn er det også med hans forgjengere og etterfølgere som statsminister.

Neste oppsummering av regjeringas arbeider kan heller presenteres i  Brussel. Der har både EU og USA-Nato sine hovedkvarter.

Framheva bilde:
Viktigere med strøm til EU enn i Norge.
Foto: OBB/Politikus

Oppdatert 20.12.2024 kl 20.36
med tillegg av utflytting av arbeidsplasser i den kraftkrevende industrien
pga høyere strømpriser.