«Jo lenger krigen varer,
desto verre for Ukraina på alle måter»

Janne Haaland Matlary:
Ingen militær framgang for Ukraina.

Del:

I en kronikk i Dagens Næringsliv i dag skriver professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo og ved  Forsvarets høgskole, Janne Haaland Matlary, noe helt annet enn det hovedstrømsmediene forteller oss. «Tiden renner ut for Ukraina», er kronikkens overskrift. For det er ikke noen militær framgang for Ukraina. Den vestlige trua på at Russland er i kaos og kollaps er sterkt overdrivi. At å ta tilbake alt okkupert territorium «er sannsynligvis helt urealistisk nå, spesielt Krim». I tillegg vil USA konsentrere seg om den kommende presidentvalgkampen, ikke om Ukraina. Dette kombinert med at Europas folk rammes av økte renter og matpriser, økt arbeidsledighet og at økonomien i Tyskland er i tilbakegang. Utsiktene til en klar militær framgang for Ukraina er ikke gode, skriver Matlary.

Av Ove Bengt Berg

«Politisk makt vokser ut av løpet på et gevær»*
Janne Haaland Matlary innleder kronikken med disse orda:

Det går trått på fronten i Ukraina. Det er ingen militær fremgang. De russiske festningsverkene er formidable – store belter med miner og mange andre hindre, angrepshelikoptre som ligger lavt bak skogen og kan ta ut mål på mer enn en mils avstand. Det er svært vanskelig å komme inn mot frontlinjen for ukrainerne. Og Ukraina har ikke luftmakt, men er avhengig av droner og artilleri. Aldri – etter at flyet er oppfunnet – har en offensiv vært vellykket uten luftkontroll først.

Våpenhjelpen kommer motvillig og seint. Utsiktene til militær framgang er ikke gode.

Fordi et Ukraina som ikke kan omsette store og dyre våpenleveranser til seier, ikke vil få flere våpen etter hvert. Det er for dyrt, og det gir ikke resultater, noe som er hele poenget.


USA vil stoppe enhver eskalering av krigen. For det er jo USA som da blir aktøren i krigen, som må gå inn. Og det er valg i USA snart. Å trekke landet inn i en krig er det siste som vinner valget.

Putin sitter trygt
Matlary viser til at den vestlige trua på at Russland er i kaos er sterkt overdrivi. Putin slo uten våpenmakt ned et mislykka forsøk på opprør.

Europa ute av stand til å lede

Europa er ikke klar for å lede med hensyn til Ukraina når USA blir mindre engasjert. Nato kan ikke engang blir enige om en ny sjef, og det på andre året overtid. Om Sverige kommer inn, er det minste problemet i Nato nå.

Å ta tilbake alt okkupert territorium er sannsynligvis helt urealistisk nå, spesielt Krim. Dersom frontlinjen ikke kan brytes ned i sommer, skjer det ikke i vinter heller. Jo lenger krigen varer, desto verre for Ukraina på alle måter – økonomien ødelegges, vestens donorvilje svekkes, USA blir mindre engasjert og befolkningen orker ikke mer. De unge drar. Angrep på sivile i byer som Lviv, ved grensen til Polen, viser russisk vilje til å bruke alle midler. Dette fører til raseri og motstandsvilje, men hvor lenge kan man holde ut?

«Kjetterske tanker»
Matlary vedgår at dette er kjetterske tanker, men når den militære situasjonen er som den er og vil være det i lang tid framover, spør Matlary:

Kan et alternativ være at Ukraina forhandler og avstår territorium og derved får avtalte grenser som gjør at landet kan se vestover? Og derved tiltrekke seg kapital til gjenoppbygning? Det haster med å få normalitet; krigen er unntakstilstand for alt produktivt.

«Tiden utmatter både Ukraina og Vesten»
Økonomiske problemer øker i Europa, og økte forsvarsbudsjetter er ikke noen politisk vinnersak kombinert med nullvekst og inflasjon. Det er mindre medieoppmerksomhet om krigen nå enn for bare få uker sia, skriver Matlary. «Ukraina vil snart komme langt ned på agendaen

«Jo lenger krigen varer, desto verre for Ukraina på alle måter»
er undertittelen på kronikken. Det er ikke utsikter til en klar militær framgang fra en vanskelig situasjon, er hennes konklusjon. Men mange er jo sterkt uenige i det, og ser for seg en full seier for Ukraina for grensene før 2014, koste hva det koste vil. Av ukrainske og russiske liv. I Norge er krigsviljen stor og entusiasmen mot ethvert kompromiss og enhver våpenhvile bastant i regjeringa, på Stortinget og i redaksjonene. Partiene Venstre, MDG og Rødt er høylydt taleføre mot alt annet enn et knusende nederlag for Russland.

«Tiden renner ut for Ukraina»
Hva er de kompromissløses svar?

Janne Haaland Matlary blir ikke populær med kronikken sin. Likevel bør Vestens statsledere og deres journalister stille spørsmålet om hvor mange som nå må dø for en uoppnåelig full seier — når det samme kanskje kan oppnås over et lengre tidsrom uten slike ofre?

 

* Sitat fra Mao Zedong.

Framheva bilde:
USA-kjøretøyer
på Hell stasjon 19.04.2023.
Foto: Rolf Bunes

Oppdatert 12.07.2023 kl 13.23