Einar E. Jacobsen

Er det en økonomijournalists arbeidsoppgave
å etterplapre Norges Bank?

Del:

Einar E. Jacobsen

For til tross for ordgyteri fra Cecilie Langum Becker, er det så godt som ingen innsikt som gir oss annet enn et innblikk i en arroganse på eget fags vegne i en kommentar på NRK 27. juni. For vanlige folk er ikke i stand til å forstå hvorfor det er nødvendig med renteheving og reagerer irrasjonelt med sinne kan vi lese. 

Økonomene derimot, forstår det. Det er til og med «streit» og «rett frem» i følge Langum Becker som så siterer frasene vi har hørt uendelige ganger før om at høy rente får prisveksten ned. Det er «grei skuring» og standard «økonomisk teori», visstnok.

Problemet til Langum Becker er derimot at prisene IKKE går ned til tross for de 11 rentehevingene. Og krona styrkes heller ikke. Det kan ikke falle Langum Becker inn at oss vanlige ikke-økonomer overhodet ikke har noe problem med å forstå de banale forklaringene, men at vi ser at forklaringen fra «standard økonomiske teorien» er utilstrekkelig! At vi rett og slett stiller spørsmål ved forklaringmodellen slik et hvert kritisk sinn bør gjøre.

Økonomi ingen vitenskap
Økonomi er ingen esoterisk vitenskap. Det er faktisk ingen vitenskap overhodet. Det er et sett med banale modeller som utelukker svært mye fra virkeligheten, men riktignok pakket inn i et esoterisk språk, som er blitt maktas språk. Langum Becker har en «standard økonomisk teori» som alle ser ikke forklarer virkeligheten. Flere og flere økonomer begynner også nå å kritisere denne forståelsen. Til og med sentralbanksjefen har innrømmet at de sliter med å forklare hva som skjer. Men Langum Becker er tydeligvis ikke interessert i om teori og observasjon henger sammen. Vanlig vitenskapelig praksis når teorier ikke lenger kan forklare de observerbare faktaene, er å justere eller forkaste teorien. Men for Langum Becker handler det om at sentralbanksjefen ikke klarer å formidle dette budskapet godt nok. Sentralbanksjefen må bare gjøre budskapet enda mer dramatisk!

Journalist i 2023: Ukritisk mot makta
Når Langum Becker snakker om «standard økonomisk teori» så er det egentlig herskernes språk og tanker hun refererer til, uten at hun forstår det selv. For i hennes utdanning og fagfelt har hun ikke lært noe som helst om makt og interessemotsetninger. Cecilie Langum Becker opptrer nøyaktig slik journalister anno 2023 skal opptre. Ikke som granskere av makthaverne på vegne av folket, men som oppdragere av det ignorante folk på vegne av herskerne.

Et innlegg på Facebook 27.12.2023 av Einar E. Jacobsen.
Gjengitt med hans tillatelse.
Innlegget står for Jacobsens mening.
Mellomtitler av politikus.no.

Framheva bilde:
Skjermdump fra nrk.no.