Feil spådom tiår etter tiår

Nå «siste» advarsel — siste gang?

Del:

Av Ove Bengt Berg

Nå varsler FNs generalsekretær at det er siste varsel om menneskehetens slutt, at den er «på tynn is», som han sier. Er det troverdig?
Klimaet har alltid endra seg. Det har også varslene om det kommende klimaet. Varslene om framtida har spådd at framtida blir som det en oppdager dagen en spår.
Men varslene har ikke slått til, likevel fortsettes det som mange religioner gjør, som «De siste dagers hellige».

Hvorfor tør de holde på med å melde feil på feil, tiår etter tiår, samtidig som mediene melder ukritisk spådommene videre? Bør det ikke snart være tid for å stille spørsmål om vi kan ta disse spådommene på alvor?

Politikerne slutter seg helt til spådommene, men bygger samtidig stadig flere nye firefelts motorveger gjennom naturreservat og inn til byer for å få tilrettelagt for en økende biltrafikk — som politikerne sier de er imot. Politikernes handlinger er mer jordnære enn orda.

Her er et utvalg av noen spådommer:

  • Arbeiderbladet 30. juni 1989. Ektheten er kontrollert.

    1972: «Angripes ikke miljøproblemene nå, blir det vanskelig å unngå katastrofen. Vi har 10 år på oss!». Maurice Strong, FNs miljøprogram.

  • 1989: «Hele nasjoner kan bli vasket vekk fra jordas overflate på grunn av økende havnivå, dersom oppvarmingstrenden ikke er reversert innen år 2000.» Noel Brown, leder N.Y.-kontoret i FNs miljøprogram.
  • 1989: «Vi har ti år igjen hvis vi vil redde denne jorda.» Venstre-leder Arne Fjørtoft.
  • 2006: «Menneskene har bare 10 år igjen til å redde planeten fra å bli en total stekepanne.» Al Gore, tidligere visepresident i USA.
  • 2007: «Vi har en jordklode som koker.» Rasmus Hansson, MDG.
  • 2007: «Et globalt vippepunkt vil bli nådd i 2016 hvis nivåene av drivhusgasser ikke er redusert.» James Hansen, leder Goddard Institute.
  • 2009: «Vi har kun timer på oss for å unngå en tsunami i sakte film som kan ødelegge sivilisasjonen slik vi kjenner den.» Elisabeth May, leder av Canadas Grønne parti.
  • 2009: «Havet ser ut til å stige tre ganger raskere enn FNs Klimapanel opprinnelig regnet med.» TV 2s reporter Per Kristian Orset fra Tromsø.
  • 2009: «Våre eksperter sier vi har 96 måneder på oss til å redde verden.» Prins Charles av Wales.
  • 2009: «2014 er blitt beregnet å være det tidspunktet hvor det ikke lenger er tid til å utvikle den industri som kan levere en lavkarbon-økonomi. Etter dette er det ingen vei tilbake.» Karl Mallon, Climate Risk.
  • 2011: «Vi har ti år på oss for å redde jorda.» Friluftsmannen og miljøforkjemperen Øystein Dahle
  • 2020: «Vi har bare ti år på oss til å gjøre endringene som kan redde menneskeheten fra enorme ødeleggelser og lidelse.» FNs tidligere klimasjef til VG.
  • 2023: «Det er et ekstremt tydelig budskap: vi må handle dette tiåret. Det vi gjør de neste syv årene, har konsekvenser de neste tusen årene.» Bjørn Samset, Cicero.

På begynnelsen av 1930-åra var det dårlig med snø om vintrene. Til målgangen i Lillehammer for det første Birkebeinerrennet i 1932 måtte måkes inn snø til oppløpet. Skiforeningens årbøker i 1932 og 1934 var opptatt av og bekymra for snømanglene. Så gikk det ikke mer enn et tiår før bekymringene var helt motsatt. Nå var det bekymringer for den påstått kalde perioden.

Washington Post 09.07.1971
Washington Post 09.07.1971*
Skiforeningens årbok 1932*

 

 

 

 

 

 

Det er riktig som som det skrives i klimapanelets vitenskapelige del i 2001:

I klimaforskning og computermodellering må man ha det klart for seg at klimasystemet er et koblet, ikke-lineært kaotisk system, og at det derfor ikke er mulig å uttale seg om fremtidens klima.

I det siste kapitlet i Terje Tvedts  bok Verdenshistorie, skriver han om Klimaendringer og sivilisasjoners undergang. Tvedt lar et epos fra 4 000 år f. Kr. karakterisere kapitlet:

Den mørkeste dagen for mennesket venter deg nå. Menneskets ensomhet venter på deg nå. Den ustoppelige flodbølgen er det du venter på nå. 

I boka skriver Tvedt «at det ikke er mulig å dokumentere en eneste tydelig klima-relatert flyktningekrise». (Side 332). Og snøen som på begynnelsen av 2000-tallet blei spådd å være borte fra Kilimanjaro innen 2020, har heller ikke slått til.

Det er heller ikke noe korallrev som har sunket.

Tvedts kapittel er omtalt her: Katastrofen er nær – igjen! Menneskets historiske frykt for flodbølger og dommedag.

 

Framheva bilde: Foto av OBB/politikus.no, lagt inn sitat fra nrk.no. 

*Faksimile fra boka Vårt alltid skiftende klima
av Eva Marie Brekkestø.

Sist oppdatert: 26.03.2023 kl 17.56
Faksimilen fra Arbeiderbladet er lagt inn.