Northern Light

Del 2:
USA har drept 20 millioner i 37 land etter siste verdenskrig

Del:

Her kommer del 2, med USAs angrep på Kambodsja, Tsjad, Chile, Colombia, Cuba og Den demokratiske republikken Kongo, Den dominikanske republikk, Øst-Timor, El Salvador, Grenada, Guatemala, Haiti, Honduras, Ungarn.
Sjølsagt kan ikke kritikk av USAs forbrytelser og kriger brukes til å forsvare andre lands kriger. Men den selektive moralske indignasjonen over Russlands angrep på Ukraina avslører at den europeiske indignasjonen ikke kan være mot verken angrepskrig eller forsvar av nasjonalt sjølstyre. 

Kambodsja.
Del 2. USAs bombing av Kambodsja hadde pågått i flere år i hemmelighet under Johnson- og Nixon-administrasjonene, men da president Nixon åpenlyst begynte å bombe som forberedelse til et landangrep på Kambodsja, ble det store protester i USA mot Vietnamkrigen. I dag vet vi om omfanget av disse bombingene og de menneskelige lidelsene av den. Det ble gjort enorm skade på landsbyene og byene i Kambodsja, noe som førte til flukt og intern fordrivelse av befolkningen. 

Denne ustabile situasjonen gjorde det mulig for Røde Khmer å ta makten. I løpet av årene har vi gjentatte ganger hørt om Røde Khmers rolle i drapene på millioner i Kambodsja uten at det ble bekreftet. Dette massemordet ble muliggjort av USAs bombing av landet som destabiliserte det ved død, skader, sult og folket som ble fordrevet. USA bærer ikke bare ansvaret for de drepte fra bombingene, men også for de som er et resultat av aktivitetene til Røde Khmer, totalt rundt 2,5 døde millioner mennesker. Selv da Vietnam senere invaderte Kambodsja i 1979, støttet CIA fortsatt Røde Khmer.

Tsjad.
Anslagsvis 40 000 mennesker i Tsjad ble drept og så mange som 200 000 torturert av regimet ledet av Hissen Habre som kom til makten i juni 1982 ved hjelp av CIA-penger og våpen. Han satt ved makten i åtte år. Human Rights Watch hevdet at Habre var ansvarlig for tusenvis av drap.

Chile.
CIA grep inn i Chiles valg i 1958 og 1964. I 1970 ble en sosialistisk kandidat, Salvador Allende, valgt til president. CIA oppfordret til et militærkupp for å forhindre at han valgt, men den chilenske hærens stabssjef, general Rene Schneider, motsatte seg denne handlingen. CIA planla deretter sammen personer i det chilenske militæret å myrde Schneider. Dette plottet mislyktes og Allende tiltrådte. President Nixon beordret CIA å arrangere et kupp: «Få økonomien til å skrike», sa han. 

Det som fulgte var geriljakrigføring, bombeattentat, sabotasje og terror. ITT og andre amerikanske selskaper med chilenske eierandeler sponset demonstrasjoner og streiker. Til slutt, den 11. september 1973 døde Allende enten ved selvmord eller attentat. På det tidspunktet sa Henry Kissinger, USAs utenriksminister, følgende: «Jeg ser ikke hvorfor vi trenger å stå å se på at et land bli kommunistisk på grunn av folkets uansvarlighet». I løpet av 17 år med terror under Allendes etterfølger, general Augusto Pinochet, ble anslagsvis 3000 chilenere drept og mange andre ble torturert eller «forsvant».

Colombia.
Et anslag sier at 67 000 ble drept fra 1960-tallet til de siste årene grunnet støtte fra USA til colombiansk statsterrorisme. I følge en Amnesty International-rapport fra 1994 ble mer enn 20 000 mennesker drept av politiske årsaker i Colombia siden 1986, hovedsakelig av militæret og dets paramilitære allierte. I 2002 ble det gjort et nytt anslag om at 3500 mennesker drepes hvert år i en amerikansk finansiert borgerkrig i Colombia.

Cuba.
I Grisebukta-invasjonen av Cuba den 18. april 1961 som endte etter 3 dager, ble 114 av invasjonsstyrken drept, 1189 ble tatt til fange og noen få rømte til ventende amerikanske skip. Noen anslår at antallet drepte cubanske styrker varierer fra 2000 til 4000. Et annet anslag er at 1800 cubanske styrker ble drept på en åpen motorvei av napalm.

Den demokratiske republikken Kongo.
I 1960 ble Kongo en uavhengig stat med Patrice Lumumba som dens første statsminister. Han ble myrdet av CIA, selv om noen sier at drapet var Belgias ansvar. Mye av tiden de siste årene har det vært en borgerkrig i Den demokratiske republikken Kongo, ofte startet av USA og andre nasjoner, inkludert nabonasjoner. I 2001 ble det rapportert til en amerikansk kongresskomité at amerikanske selskaper, inkludert en knyttet til tidligere president George Bush Sr., utnyttet Kongo for pengegevinster. Det er en internasjonal kamp om landets ressurser med over 125 selskaper og enkeltpersoner involvert. Et av disse mineralene er Coltan, som brukes i mobiltelefoner.

Den dominikanske republikk.
Del 3. I 1962 ble Juan Bosch president i Den dominikanske republikk. Han tok til orde for programmer som landreform og programmer for statlig sysselsetting. Dette lovet ikke godt for hans fremtidige forhold til USA, og etter bare 7 måneder i embetet ble han avsatt i et CIA-kupp. I 1965, da en gruppe prøvde å få ham gjenvalgt, sa president Johnson: «Denne Bosch er ikke bra.» Assisterende utenriksminister Thomas Mann svarte «Han er ikke bra i det hele tatt». To dager senere startet en amerikansk invasjon og 22 000 soldater invaderte Den dominikanske republikk og rundt 3000 dominikanere døde under kampene. Den offisielle forklaringen var at dette ble gjort for å beskytte utlendinger der.

Øst-Timor.
I desember 1975 invaderte Indonesia Øst-Timor. Dette skjedde dagen etter at USAs president Gerald Ford og utenriksminister Henry Kissinger hadde forlatt Indonesia hvor de hadde gitt president Suharto tillatelse til å bruke amerikanske våpen. Resultatet var anslagsvis 200 000 døde av en befolkning på 700 000. Seksten år senere, den 12. november 1991, ble 217 Øst-Timoresiske demonstranter i Dili, mange av dem barn som gikk fra en minnegudstjeneste, skutt av indonesiske tropper som ble ledet av USA-trente kommandanten Prabowo Subianto, svigersønn til general Suharto. Det ble sett at lik ble dumpet i sjøen fra lastebiler.

El Salvador.
Borgerkrigen fra 1981 til 1992 i El Salvador ble finansiert med 6 milliarder dollar i amerikansk bistand for å støtte regjeringen i dens innsats for å knuse en bevegelse for å bringe sosial rettferdighet til folket i landet på rundt 8 millioner mennesker. Rundt 900 innbyggere ble massakrert i landsbyen El Mozote i 1981. Ti av de tolv El Salvadoranske regjeringssoldatene som deltok i massakren, var uteksaminerte fra School of the Americas drevet av USA. De var bare en liten del av rundt 75 000 mennesker drept under den borgerkrigen.

Grenada.
CIA begynte å destabilisere Grenada i 1979 etter at Maurice Bishop ble president, delvis fordi han nektet å slutte seg til Cubas karantene. Kampanjen mot ham resulterte i at han ble styrtet og USAs invasjon av Grenada den 25. oktober 1983, med rundt 277 mennesker drept.

Guatemala.
I 1951 ble Jacobo Arbenz valgt til president i Guatemala. Han ekspropierte ubrukt land drevet av United Fruit Company og kompenserte selskapet for det. Selskapet startet deretter en kampanje for å svartmale Arbenz som et agent for en internasjonal konspirasjon og hyret inn rundt 300 leiesoldater som saboterte oljeforsyninger og tog. I 1954 avsatte CIA ham i et kupp, og han forlot landet. I løpet av de neste 40 årene drepte forskjellige regimer tusenvis av mennesker.

I 1999 rapporterte Washington Post at en kommisjon konkluderte med at over 200 000 mennesker hadde blitt drept under borgerkrigen og at det hadde vært 42 000 individuelle menneskerettighets-brudd som drepte 29 000, hvorav 92% av drapene ble begått av hæren. Kommisjonen sa videre at den amerikanske regjeringen og CIA hadde presset regjeringen til å hensynsløst undertrykke geriljabevegelsen.

Haiti.
Fra 1957 til 1986 ble Haiti styrt av Papa Doc Duvalier og senere av hans sønn. I løpet av den tiden drepte deres private terrorstyrke mellom 30 000 og 100 000. Millioner av dollar i CIA-subsidier strømmet inn i Haiti i løpet av den tiden, hovedsakelig for å undertrykke populære opposisjons-bevegelser, mye av det med amerikansk militærhjelp. Ifølge William Blum, ble hjelpen skjult og kanalisert gjennom Israel.

Honduras.
På 1980-tallet støttet CIA Bataljon 316 i Honduras, som kidnappet, torturerte og drepte hundrevis av innbyggerne. Torturutstyr og manualer ble levert av argentinsk personell fra CIA med amerikanske agenter i opplæringen av honduranerne. Omtrent 400 mennesker mistet livet. Dette er nok et eksempel på tortur i verden sponset av U.S.A.

Ungarn.
I 1956 gjorde Ungarn opprør mot Sovjetunionen. Under opprøret fikk sendingene fra U.S. Radio Free Europe til Ungarn noen ganger en aggressiv tone, og oppmuntret opprørerne til å tro at vestlig støtte var nært forestående, og ga til og med taktiske råd om hvordan de skulle bekjempe sovjeterne. Deres håp ble styrket og deretter knust av disse sendingene som kastet en enda mørkere skygge over «den ungarske tragedien.» De ungarske og sovjetiske drepte var rundt 3000 og revolusjonen ble knust.

Kilde:
Fra Global Research, publisert 17 April 2022.
Skrevet av James A. Lucas.
Oversatt fra engelsk. Mye er forkortet og redigert, det anbefales å lese orginalartikkelen med linker.
Orginal artikkel:
The U.S. Has Killed More Than 20 Million People in 37 “Victim Nations” Since World War II.

Politikus.no er ikke kjent med hvem som står bak signaturen Northern Light,
men det som legges fram er uansett interessant og lesbart.  Innlegget står for signaturens mening.