Northern Light

USA har drept
mer enn 20 millioner mennesker
i 37 land siden andre verdenskrig

Del:

Signaturen Northern Light la som en kommentar på et innlegg på derimot.no 18.04.2022 ut en lengre artikkel i seks deler om USAs mange kriger verden over etter siste verdenskrig. I ikke mindre enn i 37 land.
Som vi kjenner til fra den kraftige moralske indignasjonen fra dagens krig i Europa, har alle USAs kriger, brutale i høyeste potens, overhodet ikke ført til den samme moralske indignerte  motstand verken i Norge eller ellers i Europa. Det avslører det europeiske og norske sneversynet.
Sjølsagt kan ikke kritikk av USAs forbrytelser og kriger brukes til å forsvare andre lands kriger. Men den selektive moralske indignasjonen over Russlands angrep på Ukraina avslører at den europeiske indignasjonen ikke kan være mot verken angrepskrig eller forsvar av nasjonalt sjølstyre. 

Northern Lights gjennomgang av alle de 37 USAs angrep var i seks deler, og vil bli gjengitt her i løpet av seks dager. Her kommer første del:

 

Northern Light:

Årsakene til kriger er sammensatte. I noen tilfeller kan andre nasjoner enn USA ha vært ansvarlige for flere drepte, men hvis deltakelse av USA ser ut til å ha vært årsaken til en krig eller konflikt, er USA ansvarlig for drapene i den. Med andre ord ville de sannsynligvis ikke ha funnet sted hvis ikke USA hadde brukt sin militærmakt. Den militære og økonomiske makten til USA er avgjørende. Denne studien avslører at amerikanske militærstyrker var ansvarlige for rundt 10 til 15 millioner drepte i Korea-og Vietnam-krigene og i Irak-krigene.

Koreakrigen inkluderer også kinesiske drepte, mens Vietnamkrigen også inkluderer drepte i Kambodsja og Laos. Den amerikanske befolkningen er sannsynligvis ikke klar over disse tallene og vet enda mindre om proxy-krigene som USA også er ansvarlig for. I de sistnevnte krigene var det mellom ni og 14 millioner drepte i Afghanistan, Angola, Den demokratiske republikken Kongo, Øst-Timor, Guatemala, Indonesia, Pakistan og Sudan. «Hvor mange 11. september har USA forårsaket i andre land siden andre verdenskrig?» Svaret er muligens 10.000.

20 millioner drepte i 37 land

Afghanistan.
USA er ansvarlig for mellom 1 og 1,8 millioner dødsfall under krigen mellom Sovjetunionen og Afghanistan, ved å lokke Sovjetunionen til å invadere landet. Sovjetunionen hadde vennskapelige forbindelser sin nabo, Afghanistan som hadde en sekulær regjering. Sovjeterne fryktet at hvis regjeringen ble fundamentalistisk, kunne denne endringen smitte over på Sovjetunionen.

I 1998, i et intervju med den parisiske publikasjonen Le Novel Observateur, innrømmet Zbigniew Brzezinski, rådgiver for president Carter, at han hadde vært ansvarlig for å starte opp hjelpen til Mujahadeen i Afghanistan som fikk sovjeterne til å invadere. Brzezinski rettferdiggjorde å sette denne fellen med å si at den ga Sovjetunionen sitt Vietnam og forårsaket oppløsningen av Sovjetunionen. «Angrer på hva?» sa han. «Den hemmelige operasjonen var en utmerket idé. Det fikk russerne til å gå i den afghanske fellen, og du vil at jeg skal angre?».

CIA brukte 5 til 6 milliarder dollar på sin operasjon i Afghanistan for å knekke Sovjetunionen. Da den 10-årige krigen tok slutt var over en million mennesker døde og afghansk heroin hadde tatt 60 % av det amerikanske markedet. USA har vært direkte ansvarlig for rundt 12 000 drepte i Afghanistan, hvorav mange var et resultat av bombing som gjengjeldelse for angrepene 11. september 2001. Deretter invaderte amerikanske tropper landet.

Angola
En væpnet kamp med urfolk mot portugisisk styre i Angola begynte i 1961. En amerikansk intervensjon ble rettferdiggjort overfor den amerikanske offentligheten som en reaksjon på intervensjonen til 50 000 cubanske tropper i Angola. Men ifølge Piero Gleijeses, en historie-professor ved Johns Hopkins University, var det motsatte tilfelle. Den cubanske intervensjonen kom som et resultat av en CIA-finansiert invasjon via nabolandet Zaire og et angrep på den angolanske hovedstaden av den amerikanske allierte, Sør-Afrika. Tre anslag av drepte varierer fra 300 000 til 750 000.

Bolivia
Hugo Banzer var leder for et brutalt regime i Bolivia på 1970-tallet. USA ble bekymret da en tidligere leder nasjonaliserte tinngruvene og delte ut jord til urfolket. Senere ble denne fordelingen til fordel for de fattige reversert. Banzer, som ble trent ved den amerikanske School of the Americas i Panama og senere i Fort Hood, Texas, kom tilbake fra eksil for å konferere med USAs luftvåpenmajor Robert Lundin. I 1971 iscenesatte han et vellykket kupp ved hjelp av USA.
Noen år senere fordømte den katolske kirke hærens massakre av streikende tinnarbeidere i 1975, og Banzer, hjulpet av informasjon gitt av CIA, kunne med det finne venstreorienterte prester og nonner. Hans anti-geistlige strategi, kjent som Banzer-planen, ble adoptert av ni andre latin-amerikanske diktaturer i 1977. Han har blitt anklaget for å være ansvarlig for 400 drap i løpet av sin regjeringstid.

Framheva bilde er tatt av OpenClipart-Vectors fra Pixabay

Kilde:
Fra Global Research, publisert 17 April 2022.
Skrevet av James A. Lucas.
Oversatt fra engelsk. Mye er forkortet og redigert, det anbefales å lese orginalartikkelen med linker.
Orginal artikkel:
The U.S. Has Killed More Than 20 Million People in 37 “Victim Nations” Since World War II.

Politikus.no er ikke kjent med hvem som står bak signaturen Northern Light,
men det som legges fram er uansett interessant og lesbart.