Europa er best i fotball

Del:

I motsetning til langrenn spilles det fotball i alle verdens stater. Europa dominerer i fotball-VM. I de siste sju foregående VM var 20 av de 28 semifinalistene fra Europa. Både i 2018 var alle semifinalistene fra Europa. Hvorfor har ikke statene i de andre landa klart å svekke lille Europas fotballdominans? Skjer det i årets VM?

Av red. OBB

1A03FD2B-F57F-4BB3-A48B-65364F7305B3_4_5005_cFotball er verdens mest populære idrett, med over 200 stater som medlemmer i det internasjonale fotballforbundet FIFA og minst 250 millioner aktive fotballspillere. Nær en milliard mennesker regner en mer ser VM-finalen hvert fjerde år.

I Europa bor det bare 600 millioner utenom Russlands 147 millioner. Likevel var det ingen semifinalister fra andre verdensdeler enn Europa i 2018. I 2014 delte Europa og Sør-Amerika plassene mellom seg. Fra 1994 til og med 2018 var 20 av de 28 semifinalistene fra Europa. Hvorfor klarer ikke flertallet av verdens stater, og flertallet av verdens folk, å tilegne seg så mye fotballkunnskap at de kan fjerne Europas dominans? For de utvikler jo mange gode spillere som spiller på europeiske klubblag, som de afrikanske spillerne.

Hvor mye spiller «kultur» og «tradisjon» inn? Uerfarne Nord-Korea rundspilte Portugal i 1966-VM i første omgang og leda 3-0 til pause, men tapte likevel 3-5. Men sjøl andre mer erfarne fotballnasjoner klarer ikke å få det til. Det virker som om evnen til organisering og taktisk vurdering er det avgjørende, for de individuelle fotballferdighetene virker ikke til å stå tilbake for ferdighetene til de europeiske spillerne, kanskje snarere tvert imot.

Tallenes tale«Fotball er et spill, en idrett, hvor favoritten vinner i 55 prosent av alle kampene. Målt etter å ha gått gjennom 43 000 fotballkamper. Forfatterne av boka «Tallenes tale – Alt du tror om fotball er feil», Chris Anderson og David Sally, har personlig oppsummert tusenvis av fotballkamper og lagt fram et utall av andre statistikeres gjennomgang av hva det er som betyr noe i fotballkamper. Flaks betyr svært mye i fotball. Professor i treningsanalyse og dataanalyse i idrett, Martin Lames, også ansatt i Augsburg og Bayern München, har gått gjennom video av over 2 500 skåringer i VM- og klubbfotball. De fastsetter flaksens betydning, for «heldige» skåringer, til nøyaktig 44,4 %. Heldige skåringer inntreffer mest på stillinga 0-0, kom disse også fram til (for da spiller laga fortsatt etter sitt system).

Men ingen er likevel bedre til å spå utfallet av fotballkamper enn «bookmakerne». Trass i denne høye andelen av flaks og tilfeldigheter, bookmakerne tjener penger, masse penger. Det betyr at de har et system for å vurdere sannsynligheten for kamputfallet som treffer godt nok, tross den store betydninga flaksen har og hvor ofte favoritten taper.

Dagens Næringsliv har i sitt Magasinet 17.06.14 fått noen i PwC Deals til å «regne ut» vinneren. Underveis konsulterer i artikkelen flere andre norske forskere, og konkluderer til slutt med at det blir Spania mot Brasil i finalen. Ikke særlig sensasjonelt forslag. Goldman Sachs setter sannsynligheten for brasiliansk seier til 46,5 %. Summen av bookmakene gir vel denne sannsynligheten: Brasil foran Argentina, Spania og Tyskland.» (Fra Politikus.no 12.06.2014)

Denne spådommen om hvem som ble semifinalister VM i 2014 traff ganske brukbart. Det blei Nederland i stedet for Spania, men Brasil tapte semifinalen mot Tyskland med hele 1-7, Tyskland slo Argentina i finalen.

Under årets VM er vi fortsatt ikke ferdig med gruppespillet. Tida vil vise hvordan det går med Europas dominans i fotball etter dette VMet. Det er nok uansett fotball Europa får sette sin lit til når det gjelder innflytelse i verden. Verken stormaktene USA eller Kina bryr seg særlig om Europa og heller ikke har EU så stor forståelse for sine synspunkter blant flertallet av verdens nasjoner.

Ferenc Puskás stadion Budapest. Foto: Norbert Oriskó fra Pixabay