Rødt som Enhetslisten: Systembevarende forandringer?

Del:

I det danske valget på tirsdag mista Rødts søsterparti i Danmark, Enhetslisten, en tredel av mandatene. Partiet har gjort seg til et ekko av sosialdemokratene og SF og blitt systembevarende. Enhetslisten har vært partiet Rødt har sett opp til og for å kopiere. Fortsatt?

BreddsdorfEn kommentator i avisa Politiken, Matthias Dressler-Bredsdorff, skriver 04.11.2022 om Enhetslistens valgresultat. Det er en følge av partiets egen strategi, mener han.  Enhetslisten forklarer tilbakegangen med framgangen for de grønne i Danmark, Alternativet, og et helt nytt grønt parti. Men Enhetslistens tilbakegang er større enn disse partienes framgang, så det stemmer ikke. Dressler-Bredsdorff mener at partiet nå betaler prisen for å være reformismistisk: Ikke ett ord om sosialisme, frihet eller oppgjør med vekstideologien. Til gjengjeld et vell av tomme fraser, uforståelige planer og generell forurettethet over verdens skjeve gang. Systemkritikken blei overlatt til høyreliberale ungdommer.

Dressler-Bredsdorff skriver at kapitalismekritikk er er skifta ut med omfordelingspolitikk og indignert forargelse. Heller snakke om «ulikhet» enn om arbeidernes overtaking av produksjonsmidlene. Dressler-Bredsdorff avslutter:

Tre forskjellige sos demHvis Enhetslisten skal bli relevant, må partiet gjenerobre en positiv frihetsdagsorden og endre sine egne systembevarende tendenser. Tillate seg å drømme igjen og frigjøre seg fra sitt borgerlige siviliserte overjeg.
Danmark har ikke behov for tre forskjellige sosialdemokratier som forteller oss at vi skal passe på fremtiden. Det er ikke bare lite ambisiøst. Det er også dødskjedelig. *

Det er en kommentator i en sosialdemokratisk avis, Politiken, som skriver dette. At ikke kommentatoren skulle bli glad for at det utvikler seg til bare ett sosialdemokratisk parti, er overraskende.

Følger Rødt Enhetslisten?
Vil Rødt utvikle seg som sitt politiske forbilde Enhetslisten? Det er all grunn til å tro det. Grunnmuren til Enhetslisten er også Rødts grunnmur. Spørsmålet om kapitalismen er verken på dagsorden i dag eller i framtida, heller ikke imperialismen. Også for Rødt gjelder parolen «Det finnes ikke noe alternativ», sjøl om innsikten om Natos rolle kanskje kan opprettholdes. Rødt er en knallhard ukritisk støttespiller til enhver regjerings tiltak til og forklaring om koronaviruset og der også mindre motforestillinger møtes med karakteristikken «søppel». I koronapolitikken er det i Rødt ikke mye snakk om den friheten Politiken-kommentatoren etterlyser fra Enhetslisten. Indignert moralisme preger også Rødt. Det er nødvendig med sin store oppslutning i det intellektuelle kulturelle sjiktet der politikken med økt innvandring og støtte til parallellsamfunn, kalt mangfold, er obligatorisk.

Rødts sterke side: Rødt har som det eneste partiet stått opp mot de fleste av Norges imperialistiske kriger. I det som kalles klimapolitikken har Rødt tatt mer sosiale hensyn for foreslåtte tiltak enn de statsfinansierte aktivistene ivrer for. Rødt har vært klar i strømpriskampen.

Vil Rødt utvikle seg forskjellig fra Enhetslisten? Generelt blåser det en kraftig høyrevind mot venstresida i hele Vesten. Som venstresida tilpasser seg. Å stille med stortingskandidater VG & co ikke liker, er uaktuelt for Rødt, som vi har sett.

Om Rødts utvikling passer det å avslutte med noen ord om FNs utvikling som Finn Gustavsen i 1965 avslutta en lederartikkel i Orientering med: «Vi får beholde håpet, men være uten illusjoner».

Framheva bilde: Skjermdump fra Enhetslistens nettside om sin politikk.

* Oversatt til norsk av Politikus.

Oppdatert 05.11.2022 kl 20.03.