Strømaksjonen: Regjeringas påstander tilbakevist

Del:

Tekst og foto: Red. OBB

DSC_0021Industriaksjonen med støtte av mange fagforeninger, gruppa Motvind som er imot vindmøllene og Facebookgruppa «Vi som krever billigere strøm» hadde i går en markering foran Stortinget. Noen stilte seg opp på Løvebakken med parolene vendt mot vinduene i Stortingssalen, se framheva bilde øverst. Plassen foran Stortinget var godt oppfylt trass i at markeringa begynte i løpet av arbeidstida. Det var mange talere som sa mye fornuftig og som gir et godt utgangspunkt for å mobilisere sterk nok motstand til å tvinge høyrealliansen med Ap/H til å prioritere dem som har valgt dem.

De to viktigste regjeringspåstandene blei tilbakevist:

Å skylde på krigen og Putin møtt med buing
Hovedargumentet til det overveldende stortingsflertallet og redaktørene i Norge, er at problemet oppstod med krigen i Ukraina, personifisert av Russlands president Vladimir Putin. Egne politiske vedtak forsøker de å framstille som om de ikke finnes. Parlamentarisk nestleder i Senterpartiet, Geir Pollestad, forsøkte seg med Putin-argumentet og blei avbrutt av unison buing, flere ganger, da Pollestad ikke ville gi seg med å gi Putin skylda for norske politiske vedtak. Mange talere viste til at tømming av magasinene begynte lenge før krigen 24.02.2022, og at de høye strømprisene alt var diskutert i Stortinget høsten 2021.

Maks pris på 33 øre 2010-2020 gikk helt greit
Rødts leder Bjørnar Moxnes tok for seg en annen myte, nemlig at en makspris ville føre til et enormt strømforbruk som vil gi oss knapphet på strøm. Moxnes viste til at gjennomsnittsprisen for 1 kWt mellom 2010 og 2020 var 33 øre, mindre enn det Rødt foreslår. Da var det ingen som noen gang nevnt at strømprisen var så lav at det måtte rasjonering til, viste han til. Frp foreslår makspris på 50 øre.

Ellers viste flere til nødvendigheten av lav strømpris for næringsliv og velferden vår i vårt kalde land. Og hvor forutseende og nasjonalt innstilte vår forfedre var i begynnelsen av forrige århundre som sikra det som nå er skusla bort. Og at vindmøllene ødelegger naturen vår og hvor bortkasta elektrifisering av sokkelen er. DSC_0054

I Klassekampen i dag prøver LO-leder Peggy Hessen Følsvik å brunsverte aksjonen i går, som blant andre hadde tidligere forbundsleder Jan Davidsen som taler. Følsviks argument var at Facebook-gruppa «Vi som krever billigere strøm» støtta aksjonen fordi advokat Olav Sylte skal være Frp-medlem. FB-gruppa har 620 000 medlemmer og er Nordens største. Det er skuffende feigt fra den nåværende LO-lederen å forsvare de høye strømprisene og den politikken som gir disse prisene med sånne brunskvettende argumenter. To tidligere LO-ledere står det bedre til med. Gerd-Liv Valla og Roar Flåthen er imot dagens priser. Flåthen har uttalt at vi må få slutt på galskapen. Det er en presis uttalelse.

DSC_0023

 

Sist oppdatert 21.09.2022 kl 11.44
Opprinnelig stod det i overskriften at «Regjeringsmytene blei tilbakevist»,
men det er nå retta til  «Regjeringas påstander tilbakevist».