Ronny Deila: Fotballspillere må ta tusenvis av beslutninger hver kamp

Del:

Fotballen er godt i gang igjen etter sommerpausen. På Østlandet er det klart for en kamp som mange er ekstra engasjert i. Om fotball er det grunn til å diskutere flere forhold. Som hvorfor det er nødvendig med et så omfattende politioppbud og så mange andre sikkerhetstiltak for en fotballkamp, i helgas kamp og i kamper flest. Men for forhåpentligvis for de fleste er også fotball et spill med engasjerende kjennetegn der samspill, taktikk og strategi er viktige momenter.  
I Vålerenggutten nr 2 for 2017 var det gjengitt et intervju med daværende trener for Vålerengas herrelag, Ronny Deila. Et utdrag av intervjuet, der han uttaler seg om fotball generelt, gjengis her.  

Intervju: Ove Bengt Berg

DSC_0001
Ronny Deila, oktober 2017

Intervjuet er gjengitt etter det som ble sagt. Deila ønsket ingen gjennomgang av intervjuet etterpå, og han meldte heller ikke fra om at hans meninger blei feil gjengitt.

— Hvorfor er langballer mot motstandermålet bare aktuelt på overtid for utlikningsmål?
— Det er fordi det da er en desperat handling der du tar mange sjanser. Det går ikke an å spille sånn i 90 minutter, og det er hvertfall ikke morsomt å se på. Det er mer som en frustrasjon. De som bare spiller sånn — noen har prøvd — har ikke vunnet noe. Fotball er ikke en endimensjonal, men en mangesidig idrett. Vi må beherske alle fotballspillets faser.

— Fotball er som all annen idrett fysisk. Mål skåres rett før slutt. Vinner ikke da de som har best kondisjon målt i surstoffopptak, de som har trent mest på løping?
— Nei. Da Brasil vant VM i 2002 hadde spillerne et surstoffopptak på bare 50. Fotball er mest spurting med så høy intensitet som mulig. Spillerne løper 11-12 km i hver kamp, fra Champions League til tredje divisjon, og de må løpe med fart og kraft. Fotball er en eksplosiv idrett.

— En kunne vinne kamper på 1960-tallet med god kondisjon, men ikke nå. Fotballen har utvikla seg. Hvis en kunne vinne med god kondis, hadde mange nok gjort det. For mange vil vinne.

— Vi kan ha noe å lære av treningskulturen blant norske utholdenhetsutøvere. Men ikke glem at det er fem nasjoner i verden som driver med langrenn med femti utøvere, mens i hvert eneste land i verden spiller de fotball. Millioner over hele verden spiller fotball. Det er et sinnssykt høyt nåløye i fotballverdenen. Verdens beste fotballspillere er også verdens beste idrettsutøvere. Ikke minst mentalt. Fotballspillere må kunne alt, teknikk, løping, samspill. De har mentale krav til seg. De skal forholde seg til ti andre medspillere og elleve motstandere. De må ta tusenvis av beslutninger hver kamp. Det krever enormt av samspill og forståelse av dem. Det er noe annet enn å gå rett fram. Det er egentlig useriøst å sammenlikne fotball og langrenn. [Uteva av red].

— Du kommer fra Norges kanskje største industriområde med en sterk arbeiderklassekultur, er det noe å ta med deg derfra som trener – og menneske?

— Jeg mener er jordnær, og ikke tar meg sjøl høytidelig. Jeg er opptatt av å være hardtarbeidende og ydmyk. Fra Grenland har jeg tatt med meg å være sulten på utvikling og framgang. Det sitter djupt i kulturen derfra.

Framheva bilde:
Fra en fotballkamp 03.11.2019, foto OBB/Politikus.no