NRK overstyrer Oslos kommunes vedtak om gatenavn

Del:

IMG_2752Det er Oslo kommune som gjennom sine folkevalgte bydelsutvalg bestemmer hvilke navn gatene og veiene i Oslo skal ha. Det godtar ikke NRK. Gjennom sitt samarbeid med Meteorologisk institutt har NRK værvarslingstjenesten Yr.no. Mens Oslo kommune i 2011 endra navn på veien Joh. H. Andresens vei til Sigurd Hoels vei, nekter NRK å slette gatenavnet Joh. H. Andresens vei fra Yr.no.
Er det bare elendig kildekritikk fra NRKs side, eller mener faktisk NRK at de sjøl velger hvilke navn de vil bruke om Oslo, helt uavhengig av hva Oslo kommune vedtar?
I denne saka avslører NRK sin maktarroganse. Spørsmålet om faktiske navn NRK bruker på Yr.no, er oversendt til faktisk.no for å vurdere om NRK faktisk har rett om at Joh. H. Andresens vei finnes i Oslo. Da må vel også faktisk.no kunne si hvor?

Av Ove Bengt Berg

Yr.no: Melder været på Ensjø og Valle Hovin for ikke-eksisterende steder

IMG_2753
Fra yr.no 29.04.22

Ensjø er en bydel i Bydel Gamle Oslo. Bruker du Yr.no for å finne været på Ensjø, kommer Joh. H. Andresens vei opp.

Oslo eiendomsreg.
Fra Oslos nettside 29.04.22

Det er bare det at bydelsutvalget i Bydel Gamle Oslo 10.11.2011 vedtok at veien nå skulle endre navn til Sigurd Hoels vei fordi han ei tid hadde bodd der. Som Oslo byleksikon skriver: «Endringen av veinavnet var kontroversielt, og hans etterkommere gikk sterkt imot navneskiftet.» Etter det har Oslo kommunes liste over gate- og veinavn i Oslo som er tilgjengelig på Oslo kommunes nettsted, vært helt klar: Det finnes ingen Joh. H. Andresens vei i Oslo kommune.

Personlig synes jeg det var litt smålig å bytte navn på veien. Fra eieren av tobakksfabrikken på Ensjø, tidligere partileder i Høyre og en allment respektert politiker og som også var innsatt fire måneder på Grini under krigen. Til navnet til kulturradikaleren og riksmålsmannen, forfatteren Sigurd Hoel, som også bodde ei tid på Ensjø. Men det var «et lovlig fatta vedtak» av et demokratisk kompetent organ i Oslo kommune, og da må det følges. Det finner altså ikke NRK seg i.

Hvis du er på fotballkamp der Vålerenga speller hjemmekampene sine, på Intility stadion på Valle Hovin (mest Hovin), og sjekker været på Yr.no der, kan du få opp været for Hovin skole. Det er litt rørende, det er en skole jeg gikk de fire siste av folkeskolens sju år på. Det er bare det at de to skolegårdene som hørte til skolen, og alle skolens bygninger, fullstendig til siste støvkorn er fjerna fra jordas overflate. Siste skoleår var 2009/2010, og bygningene blei stående helt til 2015. Det er sju år sia, men likevel har NRK en kildekritikk som konkluderer med at Yr.no skal varsle været for Hovin skole.

NRKs kilde: Kartverket — som ikke har akseptert faktum, før i dag
Jeg har vært i kontakt med både NRK og Meteorologisk institutt om bruken av disse ikke-eksisterende stedsnavna. De vil ikke ta stilling til hva som er de faktiske navna de opererer med. De unnskylder seg med at de har valgt seg en kilde, Kartverket, og denne kilden legger de til grunn er ufeilbarlig. Derfor vil de ikke på noe vis endre å varsle været for den ikke-eksisterende veien Joh. H. Andresens vei og den ikke-eksisterende skolen Hovin skole. At Kartverket opererer med ikke-eksisterende navn, gjelder sikkert for mange andre stedsnavn i hele Norge også. Det framstår som at NRK praktiserer kildekritikken sin i dette spørsmålet som om Kartverket er ufeilbarlig og veit hva som er navnene over alt i Norge. Derfor sjekker ikke NRK den kilden NRK legger til grunn.

Etter purring tidligere denne uka, svarer Kartverket meg i dag at de nå har endra navnet i norgeskart.no, og veinavnet Joh. H. Andresens vei hos dem «vil bli fjernet nå». Når skjer det, og viktigst: Vil NRK og Meteorologiske rette seg etter det?

Nedlatende avvisning
I oktober skreiv jeg til NRK ved kringkastingssjefen og sjefen for Meteorologisk institutt med «Krav om at NRK og Meteorologisk institutt kun oppgir formelt eksisterende gater og steder som søkbare, og ikke driver politisk overprøving av kommunale vedtak under dekke av å opplyse om været på ikke-eksisterende adresser og steder.»

Litt for seint, dessverre bare for ei uke sia,  så skjønte jeg at kravet ikke skulle behandles. Brevet hadde blitt videresendt til NRKs publikumsavdeling der en «Gjermund» uten etternavn på nedlatende vis avviste brevet mitt med følgende: «Din tilbakemelding er notert og videreformidlet slik at de kan ta den til etterretning». «Notert» og tatt «til etterretning»! Det betyr: Arkivert i søplebøtta uten behandling. Jeg ba jo om at NRK skulle endre den ukritiske kildebruken av Kartverket. Rett og slett fordi den faktisk er feil.

Joh. H. Andresen og NRK
NRK solgte tomta og kringkastingsbyggene på Marienlyst/Majorstua til barnebarnet Joh. H. Andresens firma Ferd. NRK kjøpte ei ny tomt — på Ensjø av Joh. H. Andresens Ferd.

Alt dette skjedde lenge etter at NRK hadde overstyrt Oslo kommunes vedtak av veinavn. Så det kan ikke være en avtale mellom NRK og Andresen om at NRK skulle bruke et ikke-eksisterende navn og ikke det Oslo kommune har vedtatt. Er det heller sånn at når kringkastingssjefen har blitt gjort oppmerksom på at navnet de bruker ikke finnes, så saboterer NRK kommunens vedtak av lojalitet til dagens Andresen på grunn av tomtekjøpet? Byrådsleder Johansen var jo også med da NRKs kjøp fra Ferd på Ensjø blei presentert på tomta på Ensjø og kan ha gitt NRK alibi til å opprettholde gatenavnet som blei sletta i 2011?

— Nei. Ingen av delene er det minste sannsynlig. Det er nok bare NRKs maktarroganse som her viser seg. Kombinert med NRKs tradisjonelle subjektive kildekritikk.

Vil faktisk.no forsvare NRK?
Jeg har nå skrivi til faktisk.no og bedt dem uttale seg om det faktisk er et faktum det NRK opplyser gjennom Yr.no. At Joh. H. Andresens vei og Hovin skole i Oslo finnes.

Også som en test av faktisk.no.

Faktisk.no sitt svar vil bli gjengitt her.

Framheva bilde: Skjermdump fra yr.no.