Bitcoin som batteri?

Del:

Hanne Mellingen og Helge Skrivervik starta for lenge sia Mellvik-rapporten. Hun med ledelse og organisasjonspsykologi som fag og han med bakgrunn i utviklinga av dataprogrammer som Unix fra California. For ikke-datanerder har Mellvik-rapprten vært et viktig medium for å forklare på en enkel måte hva som skjer innen dataverdenen og vurdere kommende trender. Nå har Mellvik-rapporten skifta navn til myMAYDAY.com, og har fortsatt massevis av forståelig forklaring på hva som skjer for oss som kan lite om utarbeiding av algoritmer osv.
25.01.22 skreiv de om Bitcoin. Det er jo interessant. For hva er det med Bitcoin, kan vi kjøpe is og boliger med Bitcoin? Er det noe lurt å bygge anlegg landet over for å produsere Bitcoin? Sløser det ikke dobbelt som mye med energi som en fossil bilmotor? Verre enn kullkraft, mener Nordeas Robert Næss.
Kommentaren om Bitcoin er gjengitt med myMAYDAYs tillatelse. Etter innlegget kommer myMAYDAYS sjølmelding.

Red. politikus.no

 myMAYDAY:
Bitcoin som batteri?

Vi innrømmer det – kaffen havnet i halsen da overskriften dukket opp. Bitcoin som batteri er like selvmotsigende som burger til slanking og snø til oppvarming. Verken fornuften eller fysikken stemmer.

Likevel får Røkkes Bitcoin-satsing store – og positive – oppslag. Dette er ikke bare bra for Norge, det er bra for miljøet og dermed for hele verden, får vi høre. God fantasi, null virkelighet.

Alle som har fulgt med litt i utviklingen – teknisk og økonomisk – de siste ti årene, kjenner de underliggende fakta. Bitcoin-utvinning er ekstremt energikrevende og blir verre over tid – fordi algoritmen er laget slik. De enorme verdiene som tilsynelatende er bygget opp, er en ballong – den digitale versjon av gull om vi vil, med en betydelig hake: Hvis strømmen går lenge nok i tilstrekkelig mange datasentre (les naturkatastrofe, krig, …), er gullet borte. Dessuten – og kanskje enda verre: Bitcoin er uanvendelig til noe som helst unntatt som spekulasjonsobjekt. Knapt noen betaler med Bitcoin – av innlysende årsaker: «Kanskje er den mer verdt i morgen» for de som eier noen digitale Bitcoin-slanter. Eller – for de som har noe å selge – «kanskje er den null verdt i morgen».

IMG_3654
DN 23.01.22. Nordeas Robert Næss: Verre enn kullkraft.

Samtidig – hele verden, inklusive Norge og Europa, mangler energi. «Alle» snakker om hvordan vi kan skaffe mer, og det haster. Men byggeprosjekter tar måneder og år, også for overføringslinjer og kabler. Samtidig konsumerer Bitcoin-utvinningen mer energi enn et middels stort europeisk land – og leverer null reell nytteverdi. Å slå av bryteren for Bitcoin ville gagne hele verden umiddelbart, selvsagt med unntak av spekulantene og «produsentene». 

Det er OK. Spekulantene visste eller burde vite hva de hadde og ikke hadde. Produsentene – store og små datasentre over hele verden – kan omrigges til nyttige formål. Ikke over natten og fortrinnsvis ikke med samme uttak av energi. Men verden trenger mer datakraft uavhengig av Bitcoin – til blockchain og nyttige cryptoanvendelser, og aller mest til ML og forskning, for eksempel relatert til medisin, helse og pandemi. 

Lett å glemme i Bitcoin-hysteriet, enten det går opp eller ned, er at det finnes utallige såkalte «crypto-valutaer» og «crypto-anvendelser» med en helt annen energi og miljøprofil enn Bitcoin, og med reell nytteverdi.

En lang og spennende diskusjon som hadde fått en langt mer nyttig og virkelighetsnær profil om vi «slo av» Bitcoin. Avslørte at realverdien er null, og at klimaprofilen er verre en 10 kullkraftverk.

Hele verden trenger energi, ingen trenger Bitcoin.

Sjølmelding myMAYDAY.com:

myMAYDAY.com as ble startet i 1993 av Hanne Mellingen og Helge Skrivervik med formål å formidle innsikt om IT-trender, teknologi, erfaringer og muligheter til IT-markedet – uavhengig, støyfritt, og med en pragmatisk vinkling.
Vår ambisjon er forståelse – for teknologi, sammenhenger og muligheter. I en kompleks og forandringspreget hverdag er medarbeidere som kan kurere mer enn symptomer mangelvare. Forståelse for hvordan systemer, komponenter og datastrømmer henger sammen er en grunnleggende forutsetning for effektiv problemløsning.
Rapporter, kommentarer, analyser og foredrag har siden starten vært selve fundamentet for virksomheten. Frem til 2005 ble Mellvik Rapporten utgitt 11 ganger i året. Supplert av rapporter som gikk i dybden på utvalgte temaer, satte Mellvik-Rapporten en ny standard for formidling av innsikt og kunnskap i det norske markedet.