Aps nye stortingspresident: Utskjelt internt som Frp-er: Forfremma til taushet

Del:

Masud
Masud Gharahkhani. Foto: Stortinget

Masud Gharahkhani fra Drammen blir den nye stortingspresidenten. Han har nettopp begynt på sin andre periode på Stortinget. Hvorfor blir han stortingspresident, nr 2 i posisjon i Norge etter kongen?
Tilsynelatende fryder det alle innvandringsentusiastene, de som jobber på universitetene, i media og de gamle revolusjonære, at det blir en innvandrer som «endelig» får dette vervet. Men Gharahkhani er forhatt i Ap, særlig i AUF og blant de mest innvandringsvennlige. For Gharahkhani som innvandrer oppførte seg ikke som norske innvandringsentusiaster forutsatte og håpa på. Han vil ha null asylsøkere. Og derfor spesielt upopulær blant innvandringsentusiastene og særlig i AUF. Som en som trekker stigen opp etter seg, som en «onkel Tom»/«husneger*».
Ved å plassere Gharahkhani som stortingspresident får Ap-ledelsen en vinn-vinn-situasjon. De kan sole seg i glansen av at de fremmer vellykka integreringspolitikk, samtidig som den fremste representanten i partiet — som innvandrer — som provoserer de partifellene som ivrer for den naive innvandringspolitikken, nå må tie.

Av Ove Bengt Berg

En gallionsfigur, en upolitisk «politisk konge»
Å være stortingspresident er et verv uten makt, det er bare å være en gallionsfigur, en slags politisk konge. Som en politisk evnukk. Sjøl om to tidligere presidenter nylig har måttet forlate stillingene sine av politiske grunner/personlige politiske feil. For noen få tiår sida fikk Stortinget bygd en bitte liten stålplattform ut mot Karl Johans gate mot der det lille torget med Krogh-statuen står. Det var for at stortingspresidenten skulle kunne hilse på barnetoget 17. mai. En funksjon for stortingspresidenten som vi hadde klart oss uten i mer enn 150 år tidligere etter 1814. Men hen kan i det minste vinke med et lite flagg så skolebarna kan lure på hvem det er som vinker.

«De kommer for å ta meg på partimøtene»
Klassekampen intervjuer Masud Gharahkhani juni 2018, og journalist Lars U. Larsen Vegstein spør Gharahkhani: « – Er det ikke god sosialdemokratisk politikk å bygge ned grensegjerdene og være solidarisk?»:

– Det er ikke i tråd med sosialdemokratisk politikk å lukke øynene og opprettholde dagens urettferdige system. Vi ville aldri akseptert i Norge at lommeboka skal avgjøre hvilket skole- og helsetilbud du får. Hvorfor skal det være annerledes i innvandringspolitikken?

NRK meldte i forrige uke at flere av Aps store fylkeslag i byene har foreslått for migrasjonsutvalget at partiet skal innta en rausere og mer solidarisk holdning til innvandring. Også partileder Jonas Gahr Støre sa at Ap bør være raus i innvandringspolitikken.
Gharahkhani mener likevel at han har støtte i eget parti. Han viser til at han de siste månedene har besøkt partilag i 17 fylker for å drive skolering.

– For å være helt ærlig, så merker jeg at enkelte kommer på disse møtene for å ta meg. De har lest om han derre Masud i avisa, og har forberedt lange innlegg mot meg. Så legger jeg fram det jeg har sagt til deg nå, snakker om hvorfor vi trenger et mer rettferdig system, og da oppdager de at vi egentlig ikke er så uenige likevel, sier han.

Rune Berglund Steen om Gharahkhani:
«Noe av det mest nedslående jeg har lest av angivelig sosialdemokratisk retorikk».
Masud Gharahkhani har foreslått at Norge skal gjøre som danskene, opprette asylmottak i tredjeland (NTB 05.05.2021). Han vil ha nullvisjon for antall asylsøkere.
Rune Berglund Steen i Antirasistisk Senter kan stå som representant for den interne motstanden og motstanden utafor Ap mot Masud Gharahkhanis politiske linje. Steen skreiv i Klassekampen og på ARS egne sider 26.06.2018 mot Gharahkhani etter at han lanserte Aps nye innvandringspolitikk:

Det er mye som er trist i Gharahkhanis måte å snakke asylpolitikk på.

Aps innvandringspolitiske talsperson Masud Gharahkhani går inn for en «nullvisjon» for antall asylsøkere. Sylvi Listhaug var den første justisministeren som tydelig uttalte at målet er så få asylsøkere som mulig, og det midt under den stadig pågående flyktningkrisa. Nullvisjon lot nesten til å være den eneste visjonen hun hadde i møte med mennesker på flukt. Gharahkhani blir nå den andre som på kort tid markerer seg i storpolitikken med denne visjonen.

Når Gharahkhani setter asylsøkerne opp mot arbeiderklassen, er det noe av det mest nedslående jeg har lest av angivelig sosialdemokratisk retorikk. Igjen står han der i lånte klær: Denne gangen er det rett og slett retorikken om at «innvandrerne tar jobbene våre»**, innpakket i litt penere ord.

Jeg reagerer også på denne uttalelsen: «Det er arbeiderklassen som bor i områdene hvor det blir kriminalitet og dårlige levekår fordi nyankomne ikke blir integrert.»***

Omtalt internt som «mørk flekk»: Vurderte å trekke seg
I en artikkel i Aftenposten 26.04.2020 siterer avisa fra et innlegg Gharahkhani la ut en lørdag kveld på Facebooksida kvelden før. Der skriver han at han skal være litt personlig i kveld: «Siden påske har jeg tenkt mye. Jeg har vært i tvil om jeg ville fortsette å ha ansvaret for innvandringspolitikken». Etter at han opptrådte i Debatten 14. april 2020 sa han etterpå til NRK at han blei hetsa både av folk i Ap og utafor Ap. Han konkluderer likevel på Facebook med at «Selv om skjellsordene går innpå meg, har jeg kommet til at jeg vil fortsette
Etterpå skreiv skreiv de to tidligere statsministrene Kjell Magne Bondevik og Thorbjørn Jagland og de to tidligere utenriksministrene Knut Vollebæk og Bjørn Tore Godal et felles innlegg i Aftenposten som i praksis var et innlegg mot Gharahkhani.
Interessant nok var en av dem som da forsvarte Gharahkhani, han som nå blei vraka av Ap som stortingspresident, Sverre Myrli. Myrli skreiv «Stå på Kamerat» til Gharahkhani på Facebook.

Sjampanjeflaskene kan åpnes: En innvandrer må tie
Som en ser er det lite konkret innhold i kritikken mot Gharahkhani sine synspunkter. Hovedargumentet er at det likner på Frps politikk.
Med den nye stortingspresidenten kan aktivistene åpne sjampanjeflaskene: En viktig stemme i innvandringsdiskusjonen, ekstra troverdig med sin bakgrunn, han er nå forfremma til taushet som stortingspresident.

Tida vil vise hvor åpne grensene blir når Antirasistisk Senter, NOAS og AUF har blitt belønna med å få Masud Gharahkhani knebla.

*Husneger.
Malcolm X brukte begrepet «husneger» om en svart som er underdanig de hvite,
tilegner seg deres livsstil og
gjerne vil leve sammen med de hvite
(jf. begrepet «kokosnøtt», dvs. svart utenpå og hvit inni)

**Innvandrerne tar ikke «jobbene våre»,
de tar bare jobbene fra de fattigste og minst utdanna etniske norske.
Se artikkelen «Historisk stor innvandring presset norskfødte ut av arbeidslivet» i
Aftenposten 17.09.2019
basert på en rapport fra Frischsenteret.

***«Nå er det slutt på tålmodighten!»
Etter steinkasting på politiet i Oslo,
foreslår lokale Arbeiderpartiet-ledere på Oslo Øst
konkrete tiltak for å forebygge økt ungdomskriminalitet.
Av leder Sarah Gaulin i Søndre Nordstrand Ap,
leder Trond Brækhus i Holmlia Ap
og leder Omar Samarai i Klemetsrud Ap.
Nettavisen 13.08.2021

Framheva bilde: Foto: Stortinget.

Oppdatert 25.11.2021 kl 15.39
med navnene på de to statsministrene som skreiv innlegg
sammen med to tidligere utenriksministre.

Oppdatert 25.11.2021 kl 16.08
Det at «mange» har kalt han husneger i Ap er retta til
å bli anklaga som en «som trekker stigen opp etter seg»,
er en «onkel Tom».
«Onkel  Tom» er etter Malcolm X nå ofte omtalt som «husneger».