Rødt i Oslo: Riktig, nødvendig og tøft

Del:

Vedtaket i bystyregruppa til Rødt om mistillit til byråd Lan Marie Berg, men ikke til byrådet, er et riktig, nødvendig og veldig tøft vedtak. Tøft fordi det utfordrer illusjonene blant venstreorienterte intellektuelle om det radikale Ap og det gode MDG. De to arrogante partiene har godt av å få nødvendig motbør når de slurver politisk. Det er uansett ikke flertall i bystyret for en økonomisk politikk som Høyre, Venstre, Frp og KrF vil, så det åpnes ikke for en enda mer høyreorientert politikk i Oslo.
Det blei ikke mer høyreorientert politikk av at SF felte Gerhardsen-regjeringa i 1963. Gerhardsen kom tilbake med folketrygd og tre ukers ferie. Heller ikke da Rune Gerhardsens byråd blei felt blei det en annen politikk. Så Rødt fortjener støtte til Rødts bystyregruppe for et riktig vedtak!

Av Ove Bengt Berg

Det var opprinnelig Frp som fremma det mistillitsforslaget som til slutt fikk støtte av Rødt og dermed flertall i bystyret. Akkurat som Rødt i Stortinget fremma mistillit mot Sylvi Listhaug, og et flertall på Stortinget stemte for Rødts forslag. Ap på Stortinget gikk vekk fra prinsippet om aldri å støtte noe fra Rødt, og holdt seg til realiteten. Sånn som Rødt gjorde nå, sjøl om forslaget er fra Frp. Det viktige er om det er et riktig forslag, ikke hvem som har fremma det.

Til nrk.no sier Rødts gruppeleder Eivor Evenrud at «For Rødt er åpenhet og informasjon helt sentral i politikken.» Videre siterer NRK om Rødts mening:

«Rødt sa blant annet at byråden gang på gang har valgt å ikke informere de folkevalgte. Og at hun gang på gang hadde fått kritikk for dette».

Ved siste kommunevalg i 2019 gikk Ap i Oslo tilbake fra 32 prosent til 20 prosent oppslutning, en tilbakegang på hele 38 prosent. Likevel sier Raymond Johansen at «Ap vant valget». Ap er helt i lomma på MDG som fikk 15,3 prosents oppslutning. Når byrådslederen nå sier at mistillit til Lan M. Berg er mistillit til hele byrådet — når Rødt sier de bare har mistillit til Berg og ikke byrådet — viser det at det er viktigere for Ap å beskytte MDG og nedverdige Rødt enn å sikre fortsatt byrådsmakt.

IMG_2642
Oslo Aps leder Frode Jacobsen på bystyrets talerstol 04.09.2019, mens Høyres Fredriksen venter på ordet. Foto: OBB

Det er fint at Ap, MDG og SV får beskjed om at de ikke kan ta Rødt til inntekt til hva som helst. Det må være en politisk grunn for Rødt til å støtte byrådet. Og den er ikke til stede i denne saka. Rødt redda Lan Marie Berg i desember, men hun og byrådet bare fortsatte som før.

Det er helt utenkelig at det blir en høyreorientert økonomisk politikk som for eksempel opphever eiendomsskatten  i Oslo. Heller ikke et høyreorientert byråd, rett og slett fordi de ikke har flertall for politikken sin.

For de av oss som kjemper mot høyhus og for parker i bydelen Ensjø i Oslo, er det ingen ulempe om høyhushuskameratene i Ap og MDG hadde fått en liten pause fra byrådsarbeidet. Byrådets ignorante og arrogante politikk der deres hovedargument er «Vi kan ikke gjøre noe», fikk seg et nederlag på det siste bystyremøtet i forrige periode. Men de har ikke gjort noe som helst på to de åra som har gått, på et arbeidsfelt som dreier seg om grønne parker for et grønt parti.  Bystyrevedtaket fra september 2019 har de ikke brydd seg om å oppfylle. MDG-byrådene snakker, mens vi andre venter på handling og resultater.

Alle som sløver og sovner, mister grepet. Som byrådet har gjort. Med Rødts helt nødvendige krav om respekt for folkevalgte og åpenhet, er det håp for byrådet. Hvis de og særlig byråd uten tillit, Lan Marie Berg, kan legge vekk arrogansen sin. Hvis hun vil og klarer det.

Framhevet bilde:
Fra demonstrasjonen mot byrådets politikk
04.09.2019 i Rådhusets borggård.
Foto: OBB