Høydehus — et miljøtiltak mot lange reiser

Del:

Norsk idrett har noe som ingen andre land har for sine idretter, et forbud mot bruk av høydehus. («Kun Italia har noe som ligner på et tilsvarende forbud», skriver NRKs sportskommentator). I 2015 vedtok Idrettstinget at nå skulle norsk idrett eksportere dette forbudet. Som vi vet fra Nobelkomiteen og utviklingshjelp, vi liker å være best i verden og lede andre på veg mot den eneste mulige moralske politikken. Men så tente ikke verden på vårt eksempel — ikke denne gangen heller.
Det er planlagt at Idrettstinget denne helga skal bestemme om høydehus også skal bli tillatt i Norge.
Utøvere av utholdenhetsidretter, særlig nordmenn, som langrennsløpere, syklister og løpere på bane og i maraton, reiser til Alpene og Afrika for å trene i høyden. Da utvikler de flere røde blodlegemer som gjør at de kan oppta mer oksygen til musklene så de kan løpe fortere. Med høydehus kan de la være å reise til Alpene og Afrika. Det sparer miljøet. Når høydehus tillates, så slipper den enkelte utøver utgiftene og samfunnet belastninga med flyreisene.

Av Ove Bengt Berg

Høydehus er et hus med et lufttrykk som om du er i 2000 meters høyde og over tid derfor utvikler flere røde blodlegemer. Du må oppholde deg i dette høydehuset mesteparten av døgnet i minst to uker for å oppnå tilstrekkelig effekt av oppholdet. Å reise til Alpene eller høylandet i Afrika for å bygge opp flere røde blodlegemer er en metode som er fullt ut tillatt. Det er ingen forskjell på høydehuset og oppholdet i Afrikas høyland fysiologisk. Bare at det ene er dyrere og en større miljøbelastning. Og at det moralske Norge kan skryte av at vi velger oss frivillig et hændikæpp som gjør at eventuelle seire liksom skal være mer verdt. Fordi vi reiste verden rundt i stedet.

Å ha muligheten til å reise til høyden verden rundt på denne måten, er mer et uttrykk for at idrettssuksess er mest for verdens rikeste land. De rikeste landa har utvikla idretten på et fysikalsk høyt nivå med bruk av avansert vitenskap. Derfor er lista over verdens beste idrettsnasjoner også omtrent den samme som lista over verdens rikeste land. Verdens ulike fordeling av ressurser er svært urettferdig for idrettsresultater. At en nordmann kan vinne et OL-gull i 800 meter baneløp, og andre nordmenn kan være blant verdens beste i fri-idrett både på 1500 meter og 400 meter hekk, vi som utgjør 0,7 promille av verdens befolkning, strider mot alle fysiske realiteter for alle verdens mennesker. Bare ikke mot økonomiske forhold og det som er et resultat av evne til samfunnsorganisering. Det er dette som betyr noe, ikke bruk av høydehus eller ei.

«Det grønne skiftet» i Norge preges av kraftig utbygging av motorveger, redusert jernbaneutbygging og økt satsing på privatbilismen. Økt satsing på hyppigere reiser til Alpene, til Afrika og Sør-Amerika for å bygge opp flere røde blodlegemer, går inn i denne merkelige formen for praktiseringa av «det grønne skiftet». Det burde vært omvendt. For høydehus er et reisereduserende miljøtiltak.

Framhevet bilde er tatt av Tim Tersluisen fra Pixabay

Les også Høydehus: «Høyt slag i tynn luft»