Drammen: Selges arvesølvet – elektritisitetsverket?

Del:

Den nye storkommunen Drammen som har innlemmet Nedre Eiker (Mjøndalen) og Svelvik i seg, har gjennom Drammen kommune hatt et eget elektrisitetsverk som har bidratt til mye godt i Drammen, særlig gangbrua Ypsilon. Men nå er de store kapitalstrømmene i gang. Agder e-verk vil sluke Drammen e-verk. Et flertall i formannskapet sa foreløpig nei — mot Ap. Partiene som i formannskapet sa nei, mangler én stemme på å få flertall i kommunestyret. Stemmer virkelig Rødt og SV for storkapitalen – salget til Agder?
Saka kommer opp på bystyremøtet i dag, som begynner kl 16.30 som sak nr 18. Møtet kan følges her.

 

94050094_10158052311005428_5805573011297796096_n
Foto: Elisabeth Frengen.

 

Dette innlegget står i Drammens Tidende i dag:

 

Jan Christensen: Nei til salg av arvesølvet

I Drammen gjorde et  formannskapsflertall av Senterpartiet, Høyre og Fremskrittspartiet, nylig et overraskende vedtak.  De gikk imot at Glitre energi, Buskerudkommunenes eget kraftselskap, skulle bli slukt av det sju ganger større Agder Energi.  Partiene var bl.a. skeptiske til om sammenslåing ville gi gevinst, og ønsket ikke å selge «arvesølvet».

Saken skal opp til endelig kommunestyrebehandling på tirsdag.

Agder energi er kjent som pådriver for krafteksport til utlandet, bl.a. som deleier i den omstridte North Connect-kabelen. Underlagt Agder energi vil Glitre miste sin selvstendighet og bli et ledd i Agders ambisiøse eksportplaner og monopolisering.

Strømprisene i Europa er høyere enn her hjemme. Salg av norsk kraft til Europa vil derfor gi økt fortjeneste til eierne. Men med denne krafteksporten  tømmes også våre vannmagasinene fortere. 

Sånn at vi i regnfattige tider må importere dyrere strøm, lagd av kullkraft, fra kontinentet. Regninga for sånn fri strømflyt, er det du og jeg som må ta.  Det er også du og jeg som må finansiere flere utenlandskabler gjennom høyere elavgifter. 

Fortjenesten ved eksport derimot, de såkalte flaskehalsinntektene, pløyes inn i selskapet. Ikke for at du og jeg  skal komme i pluss, men snarere til kontorpalasser og kjempelønninger til enda flere direktører.

IMG_4332

Kalde Drammen trenger egen energi. Foto: OBB