Terje Tvedt: USA ikke foran et sammenbrudd

Del:

I Aftenposten 3. november tar historiker og professor Terje Tvedt opp de mange varslene om USAs sammenbrudd, noen av dem gjengitt på politikus 1. november. Tvedt konkluderer: «Det meste tyder på at det amerikanske imperiet vil eksistere en god del lenger enn 70 år.»

Av Ove Bengt Berg

C354CCE0-35B9-4A6F-A6AE-54EDA9F0937B_1_201_a
Fra Aftenposten 03.11.2020

Tvedt mener at spådommene om det dysfunksjonelle USA er prega av samtidas stemninger og fordommer. Spådommer fremma av Johan Galtung, Noam Chomsky og også av konservative observatører. Tvedt peker på økonomien der USA har hatt verdens største økonomi i 150 år, og det har USA skaffa seg uten å ha en eneste koloni. USA var et nybyggerland som hadde «alt». Og at USA nå «for første gang siden andre verdenskrig selv har all oljen de trenger.» Og nå

«står [landet] i spissen for en ny teknologisk revolusjon.

I løpet av et par tiår er USA blitt hjem for de fem overlegent mest verdifulle selskapene i verdenshistorien – Facebook, Amazon, Microsoft, Apple og Google. De besitter en makt og innflytelse over liv og over andre lands næringsliv som historien aldri tidligere har erfart.»

Tvedt mener at alt USA signaliserer, «så er det amerikansk hegemoni — ikke kollaps.».

Tvedt viser til USAs økende innflytelse i og oppslutning i Norge, og at det gikk helt smertefritt å bli avslørt etter å ha avlytta Angela Merkels private mobiltelefon. USA har mange og gode lojale stater. Videre har alle de internasjonale avtalene som

«representerte en imperialistisk strategi og iscenesetting som verden ikke hadde sett tidligere: Det som var for USA, var bra for verden. Imperiemakten var frihetens forkjemper, først mot nazistisk barbari og europeisk kolonialisme, og så mot Sovjets og Kinas totalitarisme.
I store trekk består dette byggverket. Og det med verdens støtte.»
 

«Hverken Kina, EU, Russland, internasjonal storkapital eller «det globale slør» ønsker dette — i hvert fall ikke foreløpig. USAs fremtid dreier seg følgelig bare ikke om USAs posisjon, men om at mange har egeninteresse av den bestående verdensordenen.»

 Tvedt avslutter:

«Det meste tyder på at det amerikanske imperiet vil eksistere en god del lenger enn 70 år.»

Illusjonen i framheva bilde er av Prawny fra Pixabay