Nær annen hver Oslo-velger vil øke innvandringa og si ja til muslimske særkrav

Del:

I meningsmålinga til Norstat for NRK og Aftenposten som er offentliggjort i dag, er Aps tilbakegang og Jan Bøhlers sikre Sp-mandat, hovedoppslaget. Vel så interessant er det å legge sammen oppslutninga i Oslo for alle de innvandringsivrige partiene, de som samtidig er ivrig på å imøtekomme de ekstreme muslimske organisasjonenes politiske krav. Disse partiene — Rødt, SV, MDG, KrF og V — har til sammen nesten 40 prosent oppslutning på denne målinga. Men det sjølsagt en forskjell på hva velgerne mener om disse spørsmåla, og hva partiene de stemmer på av muligens andre årsaker, mener.

 Av Ove Bengt Berg

CE42E97A-7595-4C6B-8B94-5475F6BC48BF_1_201_a
Fra nrk.no

Oslo er senteret for innvandrings- og islamsympatisørene
At oppslutninga om økt innvandring og konsesjoner til islam er størst i Oslo, er naturlig da det i Oslo er størst andel av de rikeste i landet, de høyest utdanna og der er alle de statsfinansierte påvirkningsorganisasjonene som driver innvandrings- og islamkampen. Oslo er sentrum for det humanitærindustrielle politiske komplekset.

Hva mener Sp om økt innvandring?
Om Sp er for eller imot økt innvandring er uklart, for mange kommuner i distriktene er avhengig av den betydelige statsstøtten de får for å ha innvandrerne der litt. Før innvandrerne flytter til Oslo, til Grønland, Stovner og Holmlia, til «sine egne». Om Sp derfor vil ivre for mer innvandring som støtte til distriktsutvikling, er uklart. Med Bøhler inne blir trolig ikke så lett å få gjennomslag for religiøse krav om individuell redusert frihet og krav om aksept for innføring av Midtøstens kulturtradisjoner i den tusenårige norske tradisjonen. Om Bøhler kjemper for det han sier.

Velgerne er ikke enig med alt partiet de stemmer på mener
Men om oppslutninga om partiene som mener dette om økt innvandring og konsesjoner til de ekstreme muslimene, er det lite trolig at så mange i Oslos befolkning deler partienes synspunkter på dette. I en valgkamp er det få politiske saker som er framme og som avgjør hva folk stemmer på. Partiene kan ha standpunkter i 50 saker, og når en stemmer på partiet får en også med på valget alle de andre partistandpunktene som ikke var framme i valgkampen. At så mange som fire av ti har samme syn på innvandring og islam som Rødt, SV, MDG, KrF og V, er derfor ikke sannsynlig. Men dessverre heller ikke utenkelig.

Vil Sp/Bøhler øke fra 4,5 prosent?

Jan Bøhler
Fra forsida av Bøhlers bok 

Det var overraskende at Senterpartiet med Bøhler fikk så stor oppslutning i målinga uten at de spurte kunne vite om han fikk nok stemmer til å komme inn. Mange er betenkt på å «kaste bort stemmen sin» på en som ikke kommer inn. Sjøl om Finn Gustavsens treffende slagord var «Det finnes ikke bortkastete stemmer, bare bortkastete ovebevisninger». Når det nå viser seg at Bøhler er inne med et mandat likevel, kan han vel få enda flere stemmer?

Ap og Frp er taperne
Frp er mindre enn Rødt i denne målinga, med 0,1 prosentpoeng. Frp profilerer seg ikke lenger så sterkt på de meningene Bøhler har blitt så upoplær i Ap for, men på det som partileder Siv Jensen stadig gjentar: Frp er et økonomisk liberalt parti. Uten å si det rett ut: For de rikeste. Frp taper velgere fordi den ekstreme økonomiske høyrepolitikken under Jensen ikke er en velgersuksess.

For Ap sier byrådsleder Raymond Johansen at Ap vant kommunevalget i Oslo og at stemninga i partiet er god. At stemninga er god, er det ingen grunn til å tro på. Stortingsvalget kan bli en politisk katastrofe for Ap, og som et karriereparti der medlemmene er med for å være innom og krysse av på CVen for å få seg godt lønna og mektigere stillinger etterpå. Veddemålet mellom historiker Sivertsen og Nettavisredaktør Stavrum gjelder fortsatt: Hvem går først av Støre og Solskjær? Denne målinga gjør det mer sannsynlig at Raymond raskere erstatter Støre, for å berge mandatene og motarbeide Sp i Oslo med Bøhler.

Framhevet bilde fra Stortingssalen: Foto: Benjamin A. Ward/Stortinget