Minnesmerker for Sovjets Røde armé

Del:

Det er i disse dager 75 år sida de tyske nazistene i Finnmark blei nedkjempa av Sovjetunionens Røde arme med bidrag fra norske partisaner. Den røde arme trakk seg frivillig tilbake fra Finnmark, som fra Østerrike i 1955. Verken politisk eller militært var det mulig å kaste ut Sovjet fra Finnmark eller Østerrike, bare for å ha nevnt det for dem som ivrer for å påstå Sovjets, og seinere Russlands, aggressivitet og fare for Norge.

I Finnmark er det det bare ett minnesmerke over falne sovjetiske soldater. Det blei avduka i 1952. På wikipedia står det:

Billedhoggeren Stinius Fredriksen (1902–1977) utforma «Frigjøringsmonumentet» rett etter krigen. Opprinnelig hadde han modellert en død «tysk riksørn» liggende under støvelen til den russiske soldaten som symbol på seieren over den tyske okkupasjonsmakta. I 1951, året før «Russemonumentet» på Haganes kom opp, ble det imidlertid bestemt på regjeringsnivå at ørnefiguren måtte slipes vekk fra avstøpninga for ikke å forstyrre Norges forbindelser til USA og Vest-Tyskland.

I Berlin, i Treptower Park, er det et gedigent og mektig krigsminnesmerke. Det ble reist for å minnes 7 000 av de 80 000 sovjetiske soldatene som falt i slaget om Berlin i april og mai 1945.  Wikipedia omtaler krigsminnesmerket:

Foran statuen er det et område omgitt av 16 steinsarkofager, en for hver av de 16 sovjetrepublikkene, med relieffer av militære scener og sitater fra Josef Stalin. Disse sitatene er på tysk på den ene siden og russisk på den andre. Området er det siste hvilested for 7 000 soldater fra Den røde armé. Det ligger 1000 menn begravet under hver av de fem grønne plenene midt i anlegget og 2000 menn begravet under statuen av den sovjetiske soldaten med sverd.

Ved den motsatte enden av det sentrale området i forhold til statuen er det en portal bestående av to stiliserte sovjetiske flagg av marmor hentet fra Adolf Hitlers ødelagte Rikskanselli. (Øvrig marmor fra bygningen ble brukt i byggingen av U-bane stasjonen Mohrenstraße, som lå ved siden av det tidligere kanselliet.) Flaggene er flankert av to statuer av knelende soldater.

Bortenfor flaggmonumentene er det annen skulptur av Moderlandet som gråter over tapet av sine sønner.

Her er noen bilder fra minnesmerket i Berlin, foto alle bilder: OBB.

Her er hoveddelen av minnesmerket sett fra statuen:IMG_2845

 

IMG_3610

Klar melding: Seieren følger våre faner:IMG_3605

Ett av 16 Stalin-sitater med hyllest til soldatene som forsvarte Sovjet fra Moskva via Leningrad og Stalingrad til Berlin med «jerndisiplin». IMG_3614

Fra wikipedia: Inspirasjonen for statuen var den sovjetiske soldaten Nikolaj Masalov (1922–2001), som 30. april 1945 skal ha funnet en liten, tysk pike vandrende nær Potsdamer Platz under slaget om Berlin og bragte henne i sikkerhet. Til tross for rykter om at historien var sovjetisk propaganda (blant annet brukte en journalist et annet navn på pikens redningsmann), så eksisterer det offisielle dokumenter som bekrefter minst fem episoder der sovjetiske soldater overleverte tyske barn til barnehjem under slaget om Berlin. Ved statuens fot er det et lite rom med mosaikker, der det er vanlig å legge ned kranser.IMG_3607Fra inne i statuen:IMG_3609

Fra det ene forestilte flagget med steiner fra Hitlers rikskanselli.IMG_3615