Tysk valg: Et opprør, som ellers i Europa

Del:

Sachsen
ard-text.de

Lokalvalget i de to tyske delstatene Brandenburg og Sachsen bekrefter det som skjer andre steder i Europa: Brexit i Storbritannia, valget til EU-parlamentet,  i Italia og Øst-Europa foruten valgene på søndag i Tyskland. Det hjelper ikke hva de andre partiene og journalistene skriver: Folk er misfornøyde, politikerne leverer ikke varene. Enda velgerne får innstendig beskjed om at de tar feil, at de er høyreekstreme, splittende og fremmedfiendtlige. Som alle som er imot den aktuelle politikken  i hele Europa blir møtt med, som å være «populister».

I Sachsen, en delstat med fire millioner mennesker og byene Dresden og Leipzig, gikk Merkels parti tilbake fra 39 til 33 prosent, mens Alternative für Deutschland, AfD, økte fra 10 til 28 prosent og ble nest størst. AfD fikk større oppslutning enn meningsmålingene tilsa. Sosialdemokratene fikk bare 7,6 prosent oppslutning, mens det mest høyreorienterte partiet i økonomiske spørsmål, FDP, ikke kom inn i noen delstatsforsamling tross litt framgang.

Brandenburg
ard-text.de

I det store landområdet Brandenburg rundt Berlin, med 2,5 millioner innbyggere, ble derimot SPD det største partiet med 26 prosent, en tilbakegang på sju prosentenheter. Også her ble AfD nest størst med en dobling fra 12 til 24 prosent oppslutning.

De grønne har gått fram, men lite. Die Linke, som erklærer seg som et venstresosialistisk parti, og reelt kan regnes som et etterfølgerparti av DDRs, Øst-Tysklands, statsbærende parti, er blitt halvert.  Die Linke markerer seg som et svært innvandringsvennlig venstreorientert parti, som dets hovedorgan Neues Deutschland.

«Toleranse» viktigere enn økonomi
SPDs talspersoner framhever at tross nederlaget i valget, er det viktig for dem å si at de står fram for «toleranse» og ikke er «splittende». Det er for SPD hovedsiktemålet med dagens politikk. Det er grunn til å trekke fram den tyske sosiologen Wolfgang Streecks artikkel i Klassekampen 12. juni i år der han kommenterer  valget til EU-parlamentet, omtalt i min artikkel EU-valget: Venstresidas nederlag — hvorfor? Streeck mener at det er feil å erklære den nye nasjonalistiske høyresida som en trussel mot demokratiet, og å sette likhetstegn mellom «kamp mot populismen» som om det «er vår tids versjon av mellomkrigstidens kamp mot fascister
Die Linkes Sahra Wagenknecht, tidligere fraksjonsleder for Die Linke i Forbundsdagen,  er skeptisk til innvandringspolitikken. «Åpne grenser for alle – det er fremmed/uvant/ukjent i verden».  Hun har også vært med på å starte organisasjonen Aufstehen.

Avviser at det er noe galt med deres politikk
De som leder den offentlige samtalen sammen med de etablerte partiene samstemmer oppgitt over den politiske utviklinga. Som når de sjøl diskuterer seg imellom på Arendalsuka i et NRK-program, eller er oppgitt over at folkevalgte i Storbritannia ikke får sabotere resultatet av folkeavstemninga om utmeldinga av EU. De ser ikke ut til å endre noe som helst på sin grunnleggende politikk.  De har jo også overveldende politisk oppslutning med to tredeler mot dette opprøret. Et opprør de kaller splittende, så derfor trenger de ikke å endre politikk. Deres politiske motstandere skal behandles som spedalske, noe Sverige har gått i spissen for.