Niall Ferguson gjev EU dødsdom

FergusonDen britiske historikaren og professoren Niall Ferguson byter kvar veke på å skrive ein sides kommentar i vekeavisa Dag og Tid med den amerikanske økonomen Paul Krugman. I siste nummer skriv Ferguson om britisk politikk: Om Boris Johnson, brexit og EU. Medan norske kommentatorar med Kjetil Wiedswang i Dagens Næringsliv i spissen som ivrigst hevdar at EU alltid kjem ned på bakken og utviklar seg framover mot meir føderasjon, hevdar Ferguson det stikk motsette. Han syner til tre viktige tilbakeslag der brexit er det fjerde, og at alt dette syner «ein dødsdom for prosjektet med en «stadig tettare union».» Og kallar den franske presidenten Emmanuel Macron for «den siste føderalisten på skansen».

Ferguson tek utgangspunkt i striden om leiarskapen i det britiske konservative partiet, og skriv at Boris Johnson og Donald Trump har lite til felles utanom utsjånad. Og så peikar han på noko om medlemmene i det konservative partiet, Tory-partiet:

«97 prosent kvite, 86 prosent øvre middelklasse, 71 prosent menn, 54 prosent frå Sør-England og 44 prosent over 65 år. Heile 84 prosent er mot ei folkerøysting nummer to om medlemskap i EU, og to tredjedelar av Tory-medlemane er tilhengarar av brexit utan avtale.»

Brexit-striden har ført til at det nå er fire 15-prosentpartier i Storbritannia. Ferguson meiner at motstanden mot EU i Storbritannia har vært tufta på generell motstand mot offentlig styring, statsstyring, av di han siterer Margaret Thatchers tale i Brugge i 1988 der ho sa:

«Vi har ikkje lukkast med å innskrenke staten si makt i Storbritannia berre for å sjå ho gjeninført på europeisk nivå, med ein europeisk superstat som utøver ny dominans frå Brussel.»

Men det er vanskeleg å tru at ikkje motstanden, særlig i arbeiderklassen, har auka mellom dei som ser kven som tapar og kven som vinn på EU-politikken, som den har i til dømes Danmark. EU er i dag ein kampsak for dei rikaste i middelklassen og dei enda rikare. Ferguson:

«Med Storbritannias særeigne historie var det uråd å godta tapet av suverenitet som var innbygt i det føderalistiske prosjektet.»

«EU [har] synt seg ute av stand til å hanskast med utfordringane frå tre nettverkdrivne kriser: den USA-skapte bankkrisa, dei arabiske revolusjonane og migrasjonsstaumen over Middelhavet. Det politiske tilbakelsaget etter desse fiaskoane, eit tilbakeslag som brexit berre er ein del av, har vore ein dødsdom for prosjektet med ein «stadig tettare union.»

Om framtida for EU skriv Ferguson:

«Ein ny generasjon av høgrepopulistar … har funne ut at det er lettare å bli verande i det europeiske teltet og snakke stygt om det hele tida enn å forlate det. Snart vil det vere tilstrekkeleg mange … til å reise ein varig barriere på innsida av ministerrådet mot meir integrering. Uansett er det nesten ingen nordeuropeisk leiar som tek framlegga frå den franske presidenten Emmanuel Macron om EU-reform på alvor. Han er den siste føderalisten.»

Ferguson avsluttar litt merkeleg ut frå det han skriv:
«I røynda er brexit ei håplaust kostbar og komplisert skilsmisse frå ein ektefelle som ligg på det siste. Det er som å rive seg laus frå det heilage romerske imperiet.»

(Artikkelen til Naill Ferguson er med einerett for The Sunday Times og Dag og Tid, og er omsett av Lasse H. Takle.)

2 tanker om “Niall Ferguson gjev EU dødsdom”

  1. Interessante greier. Jeg var, som fersk London-korrespondent for DN, på landsmøtet i TUC i Bournemouth høsten 1988, der kommisjonspresident Jacques Delors ble hyllet av fagbevegelsen for sin tale om at han ønsket et «sosialt Europa». Mindre enn to uker senere i Brugge, og deretter på tory-landsmøtet, forklarte Margaret Thatcher at hun ikke hadde nedkjempet sosialismen i Storbritannia for å få den gjeninnført fra Brussel. Våren 1989 var jeg på møtet i biblioteket i The Reform Club (jada, akkurat der Phileas Fogg starter sin reise verden rundt på 80 dager, klientellet hadde ikke endret seg mye) da fanklubben «The Bruges Group» ble grunnlagt, etter intiativ fra «The Adam Smith Institute». Det var starten på den 30 år lange brexit-kampen på britisk høyreside.
    Siden er EU spådd en snarlig død, om ikke daglig, så i hvert fall ukentlig av spaltistene i Telegraph, Mail, Express og Sun – med norsk venstreside som ideologiske rævdiltere.
    Om Emmanuel Macron er den siste føderalisten? Tja, bortsett selvsagt fra den sannsynlig påtråppende nye presidenten i Kommisjonen, Ursula von der Leyen.

  2. Takk for kommentar! Interessante opplysninger du legger fram. Om det er dem som negativt karakteriseres som «nasjonalister» som nå står for den tyngste EU-motstanden, styrker den sosiale motstanden fra de sosiale og økonomiske taperne av EU seg. Det er motstanden fra disse «taperne» EU ikke kan overvinne.
    Uten inngående kjennskap til EU-samarbeidet og dermed med begrensa muligheter til treffsikre spådommer, håper jeg at EU blir oppløst. En føderasjon og union på det liberalistiske grunnlaget EU er tufta på, er en økonomisk ulykke for folk flest. Derfor siterte jeg Fergusons artikkel i Dag og Tid, for den var litt oppmuntrende ut fra mitt syn. Fortsatt tror jeg EU vil hangle seg videre som de har gjort før — en stund. Men det er vel også sånn at faktorene for splittelse styrker seg? Og konflikter ellers i verden mellom stormaktene, og kanskje en større regional krig som i Midtøsten, kan utløse et EU-sammenbrudd. For det «Europa» EU baserer seg på har aldri eksistert historisk.
    Jeg tror rivaliseringa mellom stormaktene som til dels skjuler de internasjonale konsernenes rivalisering vil føre til en storkrig fordi konfliktene til slutt ikke kan løses på annen måte. I det dragsuget vil neppe EU klare å overleve.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s