Hva vil Putin kreve for å frigi Frode Berg?

Del:

Der+Brandstifter,+putin
Der Spiegel 10.03.2014

Av Ove Bengt Berg

Lederne i Forsvarets etterretningstjeneste ha gitt Russland en gavepakke, spionkureren Frode Berg. Hvordan vil Russland bruke denne gavepakka? Vil Putin bare godta knapper og glansbilder for å benåde Berg? Eller at Norge bryter ut av de vestlige sanksjonene? Putin har de beste korta.

Hvor langt vil han presse Norge for at Berg skal unngå å vansmekte i russiske fengsler i over ti år til, for et elendig norsk spionarbeid som regjeringa har ansvar for?

Før møtet med Putin i april, sa statsminister Solberg om den spiondømte nordmannen Frode Berg at hun «håper å se ham tilbake i Norge». Det betyr at Putin må benåde ham fra de 14 år i russisk fengsel som Berg er dømt til.

I følge europeiske politikere og journalister er Putin en trussel for Europa, en skånselsløs politiker som må stanses jo før jo heller. Forsidene i Der Spiegel om Putin er representative for denne oppfatninga, og sjøl uten Hans-Wilhelm Steinfeld på banen er norske journalister helt enige. Da innrømmer de vel også at Putin vil sørge for at Frode Berg blir i russiske fengsler ut dommen? For hva skal til for at Putin benåder Berg og slipper han fri? Det kan da ikke bare være knapper og glansbilder, noe for å rette opp et omdømme han ikke kan endre?

Stopper Putin
Der Spiegel 28.07.2014

Norge skal altså forhandle med en leder for en stat som Norge mener er aggressiv, som truer Norge og som Norge derfor skal ruste kraftig opp mot. Den norske staten mener også at Russland har brutt folkeretten ved at Krim ble beholdt i Russland etter en folkeavstemning. Uten at noen internasjonal domstol har fastslått at det er i strid med folkeretten at Krim tilhører Russland. Norge opprettholder derfor sanksjoner mot Russland, for å tvinge Russland til å gi fra seg kontrollen av Krim og dermed hele Russlands marine. Egentlig et latterlig krav fra regjeringa, og også  tidligere statsminister Kåre Willoch har krevd at sanksjonene må oppheves.

Sansksjonene er en felles vestlig politikk, uten at det kan finnes noen vestlig statsleder som kan tro på at Russland skal forlate Krim som en følge av sanksjonene — ikke uten heller. Heller ikke Aftenposten i en leder 18.03.2019. Ikke en gang Erna Solberg kan da tru det?

Kan Norge overtale EU og Nato til å gi opp sanksjonene hvis Putin krever det for å få Berg fri? Næringslivet i Norge vil bli fornøyd med det, for særlig fiskeeksporten er ramma av sanksjonene. Men det er ikke i noen ledende norske politikeres tanker å prøve å få EU eller Nato til å endre standpunkt, for dem er det viktigste å være så lojal som mulig og komme med på bildene etter toppmøtene. Det vet jo Putin også. Kanskje har Russland viktigere spioner fengsla i Vesten enn spionkureren Frode Berg, og som han synes er viktigere å få fri enn å kreve noe han ikke får, oppheving av sanksjonene?

På grunn av sanksjonene har hveteproduksjonen i Russland økt betydelig, og Russland er nå verdens største hveteeksportør. Putin vil vel neppe bidra til å skjerpe konflikten unødvendig for han kan ikke opptre sånn at USA lykkes med å få Tyskland til å bryte avtalen med Russland om gassrørledningen i Østersjøen, Nord Stream 2.

Kina tvang Norge til å kapitulere i spørsmålet om tildelinga av fredsprisen til en kinesisk opposisjonell. Hva kan og vil Russlands Putin presse Norge til?

Oppdatert 03.05.2023
Redaktøren lagt inn med forfatternavn.