Spionbruken: Hvorfor ikke mistillit mot regjeringa?

Del:

FullSizeRender
Aftenposten 22.10.2018

Har staten Norge gode spion- og etterretningsorganer? Neppe, verken på vegne av Norge eller de landenes hemmelige tjenester som vi er underlagt; CIA og Mossad (Israel). Som på 1950-tallet har Aps ledende politikere fortsatt kontrollen over den statlige norske etterretningstjenesten i Finnmark. De har valgt ut en spion med kjennetegn til lett å bli avslørt. Hvorfor er ikke de som har gitt Ap-politikerne denne kontrollen blitt bedt om å gå? Hvorfor tier den «kritiske» pressen?

Pensjonert underordna offiser i grensepolitiet i Finnmark, Frode Berg, blei tatt i Moskva i 2017 og har innrømt kurervirksomhet med informasjoner og penger fra den norske  staten. Han blei i år dømt til 14 års fengsel i Russland.

I fjor høst gjorde overvåkingspolitiet, Politiets sikkerhetstjeneste, PST, en pinlig arrestasjon av en russisk parlamentssekretær, Mikhail Botsjkarjov, etter et seminar på Stortinget. Tingretten avviste overvåkingssjef Benedicte Bjørndals påstander, og hun frafalt anken til lagretten og Botsjkarjov måtte slippes fri. Arrestasjonen framstår som et forsøk på å skaffe et bytte for å få frigitt Frode Berg i en fangeutveksling. Noe som mislyktes fullstendig.

Jeg skreiv 22. oktober i år om dette, i tilknytning til at journalisten som framstår som de hemmelige tjenestenes reelle og frivillige kommunikasjonssjef, Harald Stanghelle, skreiv om de norske tabbene samme dag i Aftenposten. Stanghelle klamrer seg til håpet om at PST ikke er så lite profesjonelle som arrestasjonen av Berg og Botsjkarjov viser. Men etter det har det vært stille. Bare at Bjørnland har fått ny jobb som politidirektør. Et jobbskifte som kan minne om degraderinga av overvåkingssjef Asbjørn Bryhn til politimester i Bergen i 1966.

Fra 1950-tallet blei norsk etterretningstjeneste, til langt opp på 1970-tallet leda fra Arbeiderpartiets partikontor, under den svært så USA- og Israel-lojale partisekretæren Haakon Lie. Grunnen til den statlige overvåkinga av AKP (m-l) på 1970-tallet var Aps frykt for å miste kontrollen over LO. På nrk.no skriver Bård Wormdal om den sentrale Ap-politikeren som rekruttere den tidligere underordna grenseoffiseren Frode Berg.

Hvorfor skal Ap fortsatt styre sånne nasjonale fellesoppgaver? Men partiet Aps innflytelse i de hemmelige tjenestene er fullt ut i samsvar med ønskene fra de andre partiene?

Hvorfor stilles ikke regjeringa til ansvar for det elendige håndverket med bruken av Frode Berg?